Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fem forskningsprojekt om informationspåverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-28 kl. 11:17
MSB finansierar fem forskningsprojekt inom området informationspåverkan. Det är resultatet av en forskningsutlysning under 2017 och 2018.

De fem forskningsprojekten är:

Charlotte Wagnsson, Försvarshögskolan: Informationspåverkan: sårbarheter och effekter 

Susanne Olsson Stockholms universitet: Wahhabism i Sverige – nätverk, praktiker och mission.

Ola Svenonius Stockholms universitet: Mythbusting i en ding ding värld? En studie om informationskrigets mikropraktiker

Magnus Ranstorp Försvarshögskolan: Salafist-jihadistiska påverkanskampanjer och dess effekter på lokala miljöer

Aje Carlbom Malmö universitet: Islamistisk paketering av budskap: meningsskapandets politik

Bakgrund: I början av oktober 2017 öppnade MSB en utlysning av forskningsmedel inom området informationspåverkan. Utlysningen genomfördes i två steg och i första steget ombads sökande att inkomma till MSB med en intresseanmälan bestående av idéskiss samt miljöbeskrivning och CV för huvudsökande. Utlysningens första steg resulterade i 24 intresseanmälningar. Inkomna intresseanmälningar genomgick en intern behovs- och relevansberedning vilket resulterade i att tio forskare bjöds in att skicka in fullständiga forskningsansökningar till steg 2.  Åtta ansökningar kom in i steg två. Dessa har granskats av externa experter med avseende på vetenskaplig kvalitet och internt på MSB, med avseende på behov och relevans.   

Faktablad om alla projekten: Klicka på projektets titel. 

Kontakt: forskning@msb.se