Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Forskningsutlysning om totalförsvaret

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-04-02 kl. 11:11
I mitten på april öppnar MSB en forskningsutlysning som handlar om totalförsvaret. Den heter "Utmaningar för ett sammanhängande totalförsvar" och är på 20 miljoner kr.

Avsikten är att MSB ska finansiera två forskningsprojekt inom området Utmaningar för ett sammanhängande totalförsvar. Projekttiden är på högst fem år. 

Syftet med utlysningen är att bidra till ökad kunskap om aktuella och centrala utmaningar för utvecklingen av ett sammanhängande totalförsvar. Det handlar framför allt om en långsiktig system- och förmågeutveckling.  

Totalförsvarsplaneringen syftar till att värna civilbefolkning, skydda samhällsviktig verksamhet och försvara landet mot väpnat angrepp. Den nu återupptagna totalförsvarsplaneringen ställer höga krav på att den samlade effekten av processer och leveranser tillsammans skapar mervärde och önskad effekt. För att  bli ett framgångsrikt koncept bedöms att ny kunskap och nya förhållningssätt behöver utvecklas. Samverkan mellan organisationer med skilda drivkrafter, kulturer och förutsättningar behöver etableras och gemensamma mål och metoder behöver tas fram. 
  
Utlysningen genomförs i två steg. I första steget välkomnas forskare att lämna in en intresseanmälan. Därefter väljer MSB efter bedömning ut ett antal sökande som bjuds in att lämna en fullständig ansökan i forskningsutlysningens andra steg.