Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige har undertecknat de multilaterala avtalen M252 (ADR) och RID 4/2012 (RID)

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-08-28 kl. 10:32
Avtalen innebär en möjlighet att transportera skadade och felaktiga batterier till insamling eller reparation.
Avtalen gäller för transport av skadade och felaktiga batterier andra än de batterier (bruttovikt högst 500 g) som samlas in och överlämnas för transport för bortskaffande enligt särbestämmelse 636 .
 
Observera dock att transporten måste ha ett tillstånd av MSB eller annan myndighet i ett annat land. I tillståndet anger myndigheten bland annat hur batterierna ska förpackas.
 
Ansökan om tillstånd till MSB ska minst innehålla följande uppgifter:
  • Namn, adress och telefonnummer
  • Typ av batteri (litiummetall- eller litiumjonbatteri)
  • Mängd litium/nominell energi i watttimmar
  • Förslag på typprovad förpackning, certifikatet bifogas
MSB kommer i de flesta fall att kräva att batteriet innesluts i en innerförpackning såsom en plastpåse vilken placeras i ett fat av stål eller plast som är typprovat för förpackningsgrupp II.
 
Eftersom bestämmelserna kommer att föras in i kommande utgåvor av ADR/RID 2013, gäller dessa multilaterala avtal endast fram till 31 december 2012.
 
Kontakt:
Camilla Oscarsson Camilla.Oscarsson@msb.se