Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skriftliga instruktioner – färg och form

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-05-13 kl. 13:14
MSB får dagligen frågor som rör de skriftliga instruktionerna och hur de ska se ut. Texten i ADR, delavsnitt 5.4.3.4, anger att de skriftliga instruktionerna ska överensstämma med den fyrsidiga förlagan som följer vad beträffar utformning och innehåll.
Eftersom denna skrivning inte specificerar varje enskild detalj så har vi endast kunnat svara på hur våra svenska tillsynsmyndigheter ser på bestämmelsen.
 
För att undvika tveksamheter vid internationell transport förde därför Sverige upp denna fråga för tolkning på det senaste mötet med WP.15 (FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg) 5-8 maj 2009.
 
Följande tolkning gjordes av WP.15
  • De skriftliga instruktionerna ska bestå av en fyrsidig modell och texttroget följa innehållet i ADR. ADR specificerar dock inte storleken varför instruktionerna får ha vilken storlek som helst, bara de förblir läsliga.
  • All information som i ADR visas i färg (dvs etiketter) ska också vara i färg i den instruktion som medföljer transporten.
  • Ingen information utöver den som anges i förlagan i ADR får finnas i instruktionerna (dvs, inga loggor, telefonnummer, kontaktuppgifter etc).
I de fall en transportör eller förare vill medföra ytterligare information får detta givetvis medföras i ett separat dokument.
Kontakt:
Katarina Ström Katarina.Strom@msb.se