Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Reviderade föreskrifter om transport av farligt gods

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-11-25 kl. 09:28
Den 1 januari 2010 träder Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2009:2) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) och Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2009:3) om transport av farligt gods på järnväg (RID-S) i kraft.
Ändringsföreskrifterna innehåller vissa ändringar och rättelser till de internationella bestämmelserna i bilaga A och B till ADR-S respektive bilaga 1 till RID-S.
 
Förslaget till ändrad symbol för reducerad mängd drogs tillbaka med anledning av att FN/OTIF hade meddelat en felaktig symbol. Den symbol som finns i de nuvarande utgåvorna av ADR-S och RID-S ska därmed fortsätta att användas.
 
Även förslagen på alternativa officiella transportbenämningar för UN 0275, 0276, 0323 och 0381 drogs tillbaka, eftersom den alternativa benämningen inte finns angiven i den svenska utgåvan av IMDG-koden.
 
När det gäller ändringen i 1 § i de inledande föreskrifterna, ändrades lydelsen något i ADR-S för att tydligare ange vilket tillämpningsområde som avses. I RID-S ströks ändringen helt.
 
Föreskrifter om ändring i MSBFS 2009:2 om transport av farligt gods på väg och i terräng, ADR-S.
  
Föreskrifter om ändring i MSBFS 2009:3 om transport av farligt gods på järnväg, RID-S.
De viktigaste nyheterna i ADR-S och RID-S 2009:
Här hittar du ett urval av de nyheter och förändringar som finns i 2009 utgåvor av ADR-S och RID-S.
Läs mer - nyheter och förändringar
 
Här hittar du fördjupningar för flera av bestämmelserna. Bland annat kommer mycket frågor kring transport av farligt gods som avfall samt miljöfarliga ämnen.
 
Kontakt:
Josefine Gullö Josefine.Gullo@msb.se