Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rapport från det 38:e mötet med FN:s subkommitté för transport av farligt gods (FN-rekommendationerna)

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-12-17 kl. 15:10
I början av december hölls ett möte avseende nya regler i FN-rekommendationerna.
De så kallade FN-rekommendationerna (UN Model Regulations) är grunden för all utveckling av bestämmelser för transport av farligt gods för samtliga transportslag. Rekommendationerna utgör den globala inriktningen för hur bestämmelserna ska formuleras och struktureras. Bland annat ges inriktningen för klassificering av farligt gods, krav på inneslutningar och märkning. FN-rekommendationerna utvecklas fortlöpande och fastställs av en expertkommitté inom FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) samt två underkommittéer till expertkommittén.
 
Med FN-rekommendationerna som grund utvecklas därefter samtliga internationella överenskommelser för transport av farligt gods, däribland ADR och RID.
 
De flesta av de bestämmelser som har beslutas under detta möte kommer troligtvis att införas i ADR/RID i 2013 års version.
 
Sverige hade lämnat in ett officiellt förslag och två inofficiella dokument med kommentarer på andra länders/organisationers förslag. Dessa gällde förslag om staplingssymbol på storförpackningar, ny benämning för en viss typ av radioaktivt ämne och hur konfettikastare ska transporteras.
 
 
 
 
Kontakt:
Camilla Oscarsson Camilla.Oscarsson@msb.se