Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Placering av brandsläckare

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-07-07 kl. 08:07
Då vi har fått in många frågor från branschen om placering av brandsläckare har vi, i maj 2016, diskuterat frågan med tillsynsmyndigheterna.

ADR-S (MSBFS 2015:1) delavsnitt 8.1.4.5 anger följande:

Brandsläckarna ska installeras på transportenheten så att de är lättillgängliga för fordonsbesättningen. Installationen ska utföras så att brandsläckarna är skyddade från vädrets inverkan, så att funktionsduglighet hos dem inte påverkas. Under transport får det datum som krävs enligt 8.1.4.4 inte ha passerats.”


Den fråga som har diskuterats är vad som avses med att släckarna ska vara ”lättillgängliga”.

Polismyndigheten har här meddelat att de anser att minst en släckare ska finnas i eller i nära anslutning till hytten för att minimera den tid det tar att få fram släckare. I nära anslutning till hytten är lämpligen det verktygsskåp som är åtkomligt från såväl insidan hytten som från utsidan. Övriga släckare kan finnas placerade i skåp utanpå dragfordonet. Skåpet ska aldrig vara låst under någon del av transportkedjan, dvs. inte heller under rast.

Så som texten är formulerad i 8.1.4.5 ges ett visst utrymme för tolkning. MSB kan dock inte läsa in att bestämmelserna i ADR-S ställer krav på att det ska finnas släckare installerade i hytten.

Kontakt:
Katarina Ström Katarina.Strom@msb.se