Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya regler för transport av farligt gods

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-12-19 kl. 09:30
Nyligen hölls ett möte om nya bestämmelser i FN-rekommendationerna för transport av farligt gods. Sveriges rapport från mötet är nu klar.

Nya bestämmelser i ADR/RID 2015

Vid mötet beslutades bland annat om nya bestämmelser för transport av skadade och använda litiumbatterier.  Det beslutades även om detaljerade beskrivningar av märkningar, samt att benämningarna som gäller för krockkuddar ändras för att täcka in fler typer av säkerhetsutrustning i fordon. (Hela rapporten hittar du längre ner på sidan.)
De flesta av de bestämmelser som beslutades kommer att införas i ADR/RID i 2015 års version.

FN-rekommendationerna till grund för våra regelverk, ADR och RID

De så kallade FN-rekommendationerna är grunden för all utveckling av bestämmelser för transport av farligt gods, oavsett transportslag. Rekommendationerna utgör den globala inriktningen för hur bestämmelserna ska formuleras och struktureras.
Med FN-rekommendationerna som grund utvecklas samtliga internationella regelverk för transport av farligt gods, däribland ADR och RID.

Området Farligt gods

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö eller egendom, om de inte hanteras rätt under en transport.
 

FN:s officiella rapport

Inom ett par veckor hittar du FN:s rapport från mötet här. Benämns ST/SG/AC.10/C.3/84

Officiella dokument

Här hittar du dokument som diskuterades under mötet:

Inofficiella dokument

Inofficiella dokument, så kallade INF, som diskuterades under mötet hittar du här:
Kontakt:
Josefine Gullö Josefine.Gullo@msb.se