Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Inga passagerare vid farligt gods

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-04-23 kl. 14:56
Enligt reglerna i ADR-S (8.3.1) f år inga passagerare utöver fordonsbesättningen följa med i fordonet.
 Med besättningsmedlem menas förare eller annan person som medföljer föraren av skäl som avser säkerhet, transportskydd, utbildning eller drift.
 
Det kan vara en person som har en uppgift i transporten, till exempel att hjälpa till med lastning/lossning eller visa vägen. 
 
Även säkerhetsrådgivare samt kvalitets- och miljöansvariga personer kan åka med och räknas som fordonsbesättning, fastän de inte har direkta uppgifter i samband med utförandet av transporten. 
 
Elever som genomgår yrkesförberedande utbildning inom området transport kan också omfattas av begreppet fordonsbesättning, då det är en del i deras utbildning.
 
Den som åker med som besättningsmedlem måste ha genomgått utbildning för detta.
 
I kapitel 1.3  i ADR anges vilka krav som ställs på denna utbildning. 
 
Förbud av passagerare gäller inte vid transport av farligt gods som så kallad ”begränsad mängd” (3.4 i ADR-S), ”värdeberäknad mängd” (1.1.3.6 i ADR-S) och ”reducerad mängd” (3.5 i ADR-S).
 
 
Kontakt:
Camilla Oscarsson Camilla.Oscarsson@msb.se