Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Information till företag som bedriver e-handel (internet, postorder) med farliga ämnen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-06-11 kl. 09:06
Produkter som t.ex. fyrverkerier, sprayburkar, poolrengöringskemikalier, tändstickor, viss kosmetika, litiumbatterier och utrustning med litiumbatterier (laptops, mobiltelefoner, skruvdragare etc.), omfattas av särskilda krav när de avsänds och transporteras.

Det beror på att produkterna innehåller ämnen som har farliga egenskaper och utgör en risk för bl.a. liv, hälsa och miljö. Produkter med sådana ämnen kallas för farligt gods.

Produkterna (som kan vara både ämnen och föremål) saluförs och avsänds ofta av internethandelsföretag (e-handel, online). Många av dessa produkter omfattas av reglerna för transport av farligt gods, och för att höja medvetenheten och säkerheten vid transport informerar MSB om dessa regler.

En avsändare är ansvarig för att bl.a. klassificera, förpacka och märka det farliga godset på rätt sätt inför avsändning/transport. För att känna till vilka bestämmelser som gäller för det farliga godset finns därför ett allmänt krav på att en särskild utbildning har genomförts. Beroende på hur och i vilka mängder produkterna förpackas kan vissa lättnader från bestämmelserna om transport av farligt gods användas.

Det finns också ett allmänt krav (vissa undantag finns) på att avsändare och transportörer har en så kallad säkerhetsrådgivare för farligt gods kopplad till företaget. Säkerhetsrådgivarens huvudsakliga uppgift är att se till att företaget uppfyller bestämmelserna i ADR-S och att alla de som har en uppgift i avsändningen också har rätt kunskap.

I det s.k. säkerhetsdatabladet som ska finnas för varje kemisk produkt som säljs finns information om hur ett ämne ska klassificeras för transport under Avsnitt 14.

Läs mer om säkerhetsdatabladet

Information om transportbestämmelserna för farligt gods finns att läsa eller beställa på msb.se.

Nedan finns ett antal direktlänkar till information om vissa av bestämmelserna:

Farligt gods startsida

Handbok om farligt gods

Exempel på innehåll:

  • Utbildning (s.k. 1.3-utbildning), sid 21
  • Säkerhetsrådgivare, sid 15
  • Transporthandlingar, sid 50
  • Exempel på godsdeklaration, sid 111
  • Lättnader beroende på mängd, sid 96

Utbildning för avsändare

Utbildare (som bl.a. genomför 1.3-utbildningen)

(Välj det län du är intresserad av och kontakta några olika utbildare för att diskutera upplägg, pris, etc.)

Säkerhetsrådgivare

Lättnader

Det finns ibland möjlighet att använda vissa lättnader vid en transport av farligt gods. Lättnader går att använda för vissa typer av gods när de t.ex. förpackas i mindre mängder. I de allra flesta fall kvarstår fortfarande ett krav på utbildning eftersom vissa bestämmelser måste uppfyllas.

MSBFS 2018:5 Föreskrift om transport av farligt gods på väg (ADR-S 2019)

Kontakt:
Josefine Gullö Josefine.Gullo@msb.se