Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-11-30 kl. 09:50
Glömska, lättja eller okunskap. De är de vanligaste anledningarna till att var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare. Det visar en undersökning som kampanjen Aktiv mot brand har genomfört under november månad. Nio procent har för gamla brandvarnare och fyra procent har ingen överhuvudtaget.
Kampanjen Aktiv mot brand vill inför Brandvarnardagen 1 december uppmärksamma vikten av att ha en fungerande brandvarnare. Därför har man i år frågat 1 500 personer om brandvarnare i den egna bostaden.
 
– Brandvarnaren är det enskilt viktigaste brandskyddet vi kan ha i våra hem. Det är en otroligt billig livförsäkring. Därför är det bekymmersamt att så många som var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare, särskilt som det är väldigt enkelt att göra, genom att trycka på knappen säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
 
Undersökningen visar också att var fjärde person som bor i hyresrätt i flerbostadshus inte vet hur gammal deras brandvarnare är, och att drygt 13 procent av de som hyr lägenhet i andra hand inte har någon brandvarnare överhuvudtaget. Inte sällan är det också en bostadsform för unga människor.
 
– Generellt sett säger vi att fastighetsägaren ansvarar för att tillhandahålla och montera brandvarnare, medan hyresgästen ansvarar för att testa och underhålla brandvarnaren, förklarar Anders Lundberg.
 

Kampanjstart 1 december – vad händer?

I samband med starten av Aktiv mot brand släpps en film där Anders Öfvergård (även känd som Arga snickaren) tar oss med på en rundtur i hemmet och visar vad man ska tänka på för att undvika brand. Filmen visas på SF-bio men sprids också över nätet.
 
– Huvudbudskapet ”Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare.” syns på flera platser i landet. I år har ett 30-tal organisationer engagerat sig så vi syns på alla lokaltåg i Skåne, som bussreklam i Luleå och Växjö och på digitala tavlor på centralstationerna i våra stora städer. Ett par räddningstjänster har till och med klätt sina fordon med budskapet, berättar Alexandra Johansson från MSB, projektledare för Aktiv mot brand.
 

För mer information, kontakta:

Alexandra Johansson, MSB, projektledare Aktiv mot brand
Mobil: 076-766 99 55
E-post: alexandra.Johansson@msb.se
 
MSB:s presstjänst
Telefon: 070-321 88 74
E-post: infober@msb.se
 
Kontakt:
Alexandra Johansson alexandra.johansson@msb.se