Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Reviderad bok och utbildning: Kommunal tillsyn enligt LSO, tjänsteanteckningar samt förlägganden

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-04-18 kl. 10:21
Nu finns det en reviderad version av både boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor och webbutbildningen om tjänsteanteckningar och förelägganden.

Under 2015 och början av 2016 gjorde MSB en satsning för att stärka och förbättra kommunernas tillsyn enligt LSO. Satsningen bestod i en seminarieturné på tolv olika orter runt om i landet som arrangerades tillsammans med länsstyrelserna. Seminariernas syfte var att ge deltagarna en fördjupad kunskap om skälighetsbedömningar och förvaltningsjuridik, och förhoppningen var också att i förlängningen bidra till förändrade arbetssätt när det gäller tillsynen enligt LSO.

Under seminarieturnén blev det klart för oss att det fanns ett behov av att ändra och förtydliga vissa delar i boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor samt webbutbildningen om tjänsteanteckningar och förelägganden. De huvudsakliga ändringarna handlar om att förtydliga att tillsyn är myndighetsutövning och att myndigheten därmed behöver ställa krav i form av myndighetsbeslut (föreläggande) för att få till rättelser. Överenskommelser och annat som kan uppfattas som krav hör inte hemma i tjänsteanteckningar, utan allt som myndigheten anser behöver åtgärdas ska krävas i ett föreläggande eller förbud. Tillsynsmyndighetens bevisbörda behövde även förtydligas på vissa ställen, liksom att myndigheten i ett föreläggande behöver vara tydlig med vad som krävs för att åtgärda en brist och motiveringen till varför.

Boken

Den pdf-version av boken som ligger på msb.se är den uppdaterade versionen (publ.nr. MSB474 – reviderad mars 2016).

Vid beställning av den tryckta versionen, eller läsning av tidigare beställd bok, behövs ett revideringsdokument som komplement. I revideringsdokumentet finns de delar som ändrats med sidhänvisningar från den tryckta versionen.

Både den uppdaterade pdf:en (boken i sin helhet) och revideringsdokumentet finns att ladda ner och skriva ut

Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor
Publikationen vänder sig till dig som arbetar med tillsyn i kommunen, till dig som ska bli tillsynsförrättare och till dig som vill lära ...
Pris:
250,00 kr
Publikationsnummer:
MSB474
Antal
 

Webbutbildningen: Stöd till tillsyn LSO

Webbutbildningen har både reviderats innehållsmässigt och flyttats från den externa plattform där den tidigare låg till MSB:s egen. Det behövs inte längre någon inloggning för att göra utbildningen. Examinationen och intyget på slutet av utbildningen är under uppbyggnad och fungerar inte för tillfället. Det kommer att fungera igen när utbildningen senare under 2016 integreras i MSB:s fortbildningsportal.

Till nya versionen av webbutbildning tjänsteanteckningar och förelägganden

Kontakt:
Per Karlsson Per.Karlsson@msb.se
Johan Rådman Johan.Radman@msb.se