Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny vägledning - Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-01-12 kl. 10:43
MSB har i samarbete med Boverket tagit fram en vägledning som ska öka kunskapen i lov- och byggprocessen för att brandskyddsfrågor ska hanteras i rätt process och med ökad samverkan.

Räddningstjänster har vid ett flertal tillfällen delat med sig av erfarenheter där de stött på brister i brandskyddet i samband med tillsyn, trots att byggherren fått slutbesked. För att byggnader på ett rättssäkert sätt ska få ett brandskydd som uppfyller samhällets miniminivå är det viktigt att brandskyddfrågor hanteras av den aktör och i den process där de hör hemma. Detta blir möjligt genom samverkan och ökad kunskap om lov- och byggprocessen.

Vägledning för att underlätta samverkan

MSB har i nära samarbete med Boverket tagit fram vägledningen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen, den är tänkt att vara ett stöd för att få till den samverkan som behövs. Vägledningen beskriver lov- och byggprocessen och de roller som ingår. Förhoppningen är att den ska ge en kunskap och förståelse som tydliggör vilka frågor som ska hanteras när.

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen
Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Vägledning har skrivits av MSB i nära samarbete med Boverket. Den syftar till att und...
Publikationsnummer:
MSB1143
 
 

Vägledningens målgrupp

Vägledningen riktar sig främst till personal inom räddningstjänsten som kommer i kontakt med byggärenden under lov- och byggprocessen. Den kan även vara till nytta för sakkunniga som byggnadsnämnden samarbetar med för att få en rättssäkrare byggprocess.

Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete.