Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

1 december – Nordiska brandvarnardagen – närmar sig

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-13 kl. 16:35
Kampanjen Aktiv mot brand kommer att uppmärksamma Brandvarnardagen den 1 december med budskapet "Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare.” Idag är över 130 organisationer med i kampanjen. Många av dem planerar olika aktiviteter för att påminna om att testa brandvarnaren.

Nationell gemensam kampanj

Filmen "Sov gott. Vakna fort." med Anders Öfvergård, känd som Arga snickaren, visas på bio i 83 städer från 29 november till 19 december. På Ica, Willys och Hemköp kommer filmen gå på så kallad butiks-TV. Man kommer också kunna skicka en påminnelse om att testa brandvarnaren till vänner och familj på Facebook. Sen sprids också tips och råd om brandskydd genom sociala medier.

Stöd till satsningar på lokal nivå

För den enskilda organisationen som är med i Aktiv mot brand finns det ett smörgåsbord av material att välja på. Nytt för i år är beach-flaggor att använda på gator och torg, dekaler till bilar, post-it block att skriva en påminnelse på och radioreklamspot. Läs mer om materialet och hur det kan användas i kampanjmanualen för 1 december

Vill din organisation ansluta sig till Aktiv mot brand?

Det är enkelt att gå med i Aktiv mot brand. Genom att registrera din organisation får du del av allt material.

Läs mer om hur du deltar

Fakta bostadsbränder

Hur mycket och när brinner det?

De flesta bostadsbränder stoppas snabbt. Människor klarar ofta att släcka själva och sätta sig i säkerhet, men 6 000 gånger per år måste räddningstjänsternarycka ut till bränder i bostäder.

De flesta bränder i bostäder inträffar fredag, lördag och söndag på eftermiddag/kväll, klockan 15–23.

Brandvarnare

Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare så man får en tidig varning för att kunna agera. Testa brandvarnaren genom att trycka på knappen. Det är vanligast att branden börjar i köket. Brandvarnaren ska inte sitta i köket, men gärna i närheten av det. Det ska finnas minst en brandvarnare i bostaden. Hus med flera våningsplan ska ha minst en per våningsplan.

Varför börjar det brinna?

Den vanligaste anledningen till brand i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden (kamin, öppen spis, värmepanna etc) fattar eld. Ofta saknas kunskap om rätt installation, rätt skötsel eller hur man eldar rätt. I lägenheter är den vanligaste orsaken till brand att en kastrull glöms på spisen eller att en platta står påslagen och något brännbart på eller intill spisen fattar eld.

Under ett år startar levande ljus, i genomsnitt, 200 bränder. 100 av dessa inträffar i december och januari.

Brand med dödlig utgång ovanligt

De flesta bostadsbränder stoppas i tid men trots att det oftast går bra dör cirka 100 människor varje år. Rökare lever farligare än icke-rökare. Vad som oftast händer vid en dödsbrand är att man somnar ifrån en tänd cigarett och tappar den i sängen, soffan eller fåtöljen.

Kontakt:
Alexandra Johansson alexandra.johansson@msb.se
Karin Albinson Karin.Albinson@msb.se