Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Svenskar omedvetna om konsekvenserna av fallolyckor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-01-04 kl. 15:10
År 2010 omkom nästan 1 600 personer i fallolyckor medan färre än 300 omkom i vägtrafikolyckor. Men enligt en ny Sifo-undersökning är det bara en av tio svenskar som vet att fallolyckor är den vanligaste dödsolyckan, medan sju av tio tror att vägtrafikolyckor är vanligast.
– Bristen på kunskap om dödsolyckor riskerar att leda till att viktiga åtgärder som kan spara såväl människoliv som mångmiljonbelopp inte genomförs, säger Jan Schyllander, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
 
Enligt en ny Sifo-undersökning, beställd av MSB, är det bara åtta procent av svenskarna som vet att fallolyckor är den vanligaste dödsolyckan, medan 75 procent tror att vägtrafikolyckor är vanligast. Verkligheten ser helt annorlunda ut. År 2010 omkom 2 894 personer till följd av olyckor i Sverige. Av dessa stod fallolyckor för 55 procent och vägtrafikolyckor nio procent.
 
Även medielogiken har bidragit till svenskarnas felaktiga uppfattning genom att ofta ignorera fallolyckor, som främst drabbar äldre.
 
– Trots att fallolyckor står för över hälften av alla dödsolyckor och ökar i omfattning varje år är problemet väldigt osynligt i media, säger Jan Schyllander.
 
En undersökning av samtliga TT-artiklar om olyckor under det första halvåret 2011 som MSB gjort visar att mindre än 2 procent handlar om fallolyckor. 85 procent handlar om vägtrafikolyckor och bränder trots att dessa olyckskategorier endast står för tolv procent av alla dödsfall.
 
– Mediernas rapportering om olika olyckstyper återspeglar inte verkligheten. Osynliggörandet av äldres fallolyckor är en bidragande orsak till att samhället inte tar itu med problemet. Nu behövs krafttag för att minska onödigt lidande, säger Jan Schyllander.
 
Kunskaperna bland våra folkvalda är också bristfälliga. En enkätundersökning bland politiker som MSB tidigare genomfört visar att mer än varannan politiker, 57 procent, tror att vägtrafikolyckor skördar flest dödsoffer, medan bara en tredjedel, 35 procent, tror att det är fallolyckor.
 
 

Läs mer

 
 
 
Kontakt:
No such user