Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kommunerna har blivit säkrare för äldre

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-11-04 kl. 09:22
Sveriges kommuner har blivit bättre på säkerhets- och skadeförebyggande arbete inom äldreområdet. Det visar en enkätundersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort.
Enkät till kommuner 2010Enkätundersökningen har besvarats av 77 procent av landets kommuner och är en uppföljning på motsvarande undersökningar som genomfördes 2004 respektive 2007.
 
- Generellt visar resultaten på en positiv utveckling mellan de år undersökningen gjorts. En högre andel kommuner genomför nu olika åtgärder i syfte att förebygga skador hos äldre, säger Inger Mörk, handläggare på MSB.
 
Undersökningen visar bland annat att 60 procent av de kommuner som svarat på enkäten har ett skrivet handlingsprogram för skadeförebyggande åtgärder för äldre. 
 
- Den visar också att närmare 70 procent av landets kommuner tillhandahåller så kallade fixartjänster för sina äldre, mot tidigare 40 procent, säger Marianne Granath, sektionschef, SKL.
 
Vad som släpar efter är dock fortfarande samverkan och samordning såväl mellan förvaltningar inom kommunen som mellan kommunen och primärvården/ andra organisationer. Här finns ett stort utvecklingsbehov för att öka effektiviteten i det skadeförebyggande arbetet bland äldre.
 
Äldre personer är överrepresenterade i olycks- och skadestatistiken. Deras fallolyckor leder såväl till dödsfall som slutenvårdade på sjukhus och fler besök på akutmottagningar. Förutom att orsaka stort lidande innebär äldres fallolyckor stora kostnader för samhället med cirka 11 miljarder kronor varje år.
 
Resultatet av enkätundersökningen kommer att presenteras under november/december 2010 för kommuner och andra intressenter vid sju regionala träffar på olika platser i landet.
 
 

För mer information:

MSB:s presstjänst tfn 070-321 88 74
SKL:s presstjänst tfn 08-452 71 01
 
Per Nyström, MSB (om enkäten) tfn 010-240 52 47
Ingela Stenbäck, MSB (om enkäten) tfn 010-240 56 69
Thomas Rostock, SKL (allmänt om projektet) tfn 08-452 77 02
Inger Mörk, MSB (allmänt om projektet) Tfn 010-240 53 01, mobil 076-82 02 022
 
Kontakt:
No such user