Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Revidering av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor

Tipsa om artikeln
Skadestatistiken och erfarenheter visar att fyrverkeriraketer med styrpinne utmärker sig när det gäller personskador. Därför vill MSB begränsa allmänhetens tillgång till fyrverkeriraketer med styrpinne genom att införa tillståndsplikt för dessa produkter. För detta ändamål behöver vi revidera MSB:s föreskrifter (MSBFS 2016:3) om hantering av explosiva varor.

Raketer med styrpinne är en klassisk fyrverkeriprodukt med lång tradition som är välbekanta för svenska folket. Problemet är att det krävs förberedelser före avfyrning för att raketerna ska kunna avfyras säkert. Raketer med styrpinne ska avfyras från en ramp som normalt inte följer med fyrverkerierna. Idag har utvecklingen av säkrare fyrverkerier gått framåt. Det finns ett stort utbud av nya, säkrare fyrverkerier på marknaden.

Sedan 2010 har MSB samlat in statistik över fyrverkeriolyckor vid nyårsfirande från akutmottagningar. Statistiken visar att raketer med styrpinne ligger bakom knappt hälften av alla olyckor. Andra länder visar likadana resultat. I Norge har såväl personskador som brand minskat med ca 2/3 sedan 2008 då raketer förbjöds för allmänheten. Mot den bakgrunden bedömer MSB att en effektiv åtgärd för att minska fyrverkeriolyckorna är att införa tillståndsplikt för hantering av raketer med styrpinne och på så sätt begränsa allmänhetens tillgång till dessa produkter.

Denna åtgärd erfordrar en revidering av MSB:s föreskrifter (MSBFS 2016:3) om hantering av explosiva varor.

De största aktörerna på fyrverkerimarknaden i Sverige är också införstådda med att raketer med styrpinne inte är en lämplig fyrverkeriprodukt för allmänheten. I en skrivelse från Sveriges Fyrverkeribranschförbund (SFB) framgår det att SFB anser att man bör förbjuda försäljning av raketer med styrpinne till allmänheten.

Enligt tidplanen kommer de föreslagna ändringarna att träda i kraft den 1 juni 2019.

Publicerad: 2017-06-28 kl. 12:21
Kontakt:

Beställ tryckta författningar

Beställ författningar

Beställ tryckta författningar (MSBFS och SRVFS) hos Norstedts Juridik AB.

Telefon: 08-598 191 90
epost: kundservice@nj.se


 
Prenumerera på Lag och rätt
 
 

www.lagrummet.se