Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Standardisering

Genom att arbeta på samma sätt förbättrar vi avsevärt förutsättningarna att få samordningen att fungera, särskilt vid större kriser med många inblandade. Standarder utvecklas i samarbete med andra länder, där experter från hela världen eller Europa samlas och diskuterar möjliga lösningar på gemensamma problem.

Standardisering är ett viktigt verktyg i MSB:s verksamhet och därför är vi med och påverkar utvecklingen inom området.  MSB:s standardiseringsverksamhet omfattar ett flertal områden, till exempel krishantering, informationssäkerhet och brand. Våra medarbetare deltar i ett flertal nationella och internationella kommittéer. MSB har bland annat fått förtroendet att leda ISO:s kommitté för säkerhet och resiliens.

Deltagande i SIS kommittéer

MSB deltar i ett 20-tal av SIS omkring 300 tekniska kommittéer. Främst utvecklas europeisk och internationell standard som sedan antas som svensk standard. MSB är även med i andra standardiseringsorganisationers verksamhet främst inom telecom sektorn via ITS.

ISO:s kommitté för säkerhet och resiliens

Vid årsskiftet 2015 slog ISO ihop flertalet kommittéer som arbetade med säkerhetsfrågor och bildade en ny kommitté för säkerhet och resiliens (ISO Technical Committee 292 Security and resilience). Målet med arbetet i kommittén är att arbeta fram globala standarder och riktlinjer för ett säkrare och resilientare samhälle och förbättra beredskapen för internationella kriser.
Samverkan

ISO, CEN och SIS

MSB är medlem i SIS, Swedish Standards Institute som bedriver den största standardiseringsverksamheten i Sverige. SIS består av över 1500 medlemsorganisationer och har ca 300 olika Tekniska Kommittéer som diskuterar standarder inom nästan alla områden. SIS är i sin tur är medlem i den internationella standardiseringsorganisationen ISO och den Europeiska organisationen CEN.