Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

International Forum to Advance First Responder Innovation (IFAFRI)

Tipsa om artikeln
International Forum to Advance First Responder Innovation (IFAFRI) är ett initiativ från Department of Homeland Security (USA) som startade 2014. Forumet består av deltagare från myndigheter som representerar blåljuspersonal från 13 länder samt EU kommissionen och träffas 1-2 gånger per år.
Forumets syfte är att är att identifiera gemensamma förmågebehov med målet att underlätta att rätt metoder och teknik utvecklas som kan göra arbetet för blåljuspersonal både säkrare och effektivare på framtidens skadeplats. För att arbeta med detta har man etablerat tre stycken arbetsgrupper:
  • Capability Gap committee, som leds av Stefan Tangen (MSB) och ansvarar för arbetet med att identifiera gemensamma behov.
  • Research and Development committee, som leds av England och fokuserar på att utveckla forsknings -och utvecklingsamarbeten.
  • Stakeholder engagement committee, som leds av USA och arbetar med  Intressent och omvärldsbevakning.
Hittills har man identifierat fyra förmågebehov och arbete pågår för att utveckla dessa och hitta fler, samt identifiera pågående forsningsfront:
  • Förmågan att i realtid veta vart ”first responders” befinner sig och deras närhet till risker och faror.
  • Förmågan att i realtid detektera, övervaka och analysera aktiva och passiva hot och faror på skadeplatsen.
  • Förmågan att snabbt identifiera farliga ämnen och föroreningar.
  • Förmågan att ta in information till insatsledningen av operationer från många och icke traditionella källor (tex social media).

Mer information om arbetet finns på IFAFRI-forumets hemsida

Kontaktperson på MSB är Stefan Tangen.

Publicerad: 2018-04-10 kl. 16:11
Kontakt:
Stefan Tangen Stefan.Tangen@msb.se