Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Östersjösamarbetet

Tipsa om artikeln
Östersjöstaternas Råd bildades i mars 1992 av Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Ryssland. Island anslöt sig 1995. Rådet är ett forum för samarbete mellan de deltagande länderna inom de flesta politikområden med undantag för försvarspolitiken.

En gång per år sammanträder Rådet på utrikesministernivå. Mellan rådsmötena styrs verksamheten av en ämbetsmannakommitté. MSB jobbar för att förstärka det regionala samarbetet kring civilskyddsfrågor. Dessa frågor behandlas inom det delområde som kallas civil säkerhet, där civilskyddsfrågor har identifierats som ett av tre huvudspår inom delområdet.

Sverige är ordförande i Östersjöstaternas råd under perioden juli 2017 – juni 2018. Samarbete för en säker och trygg region för invånarna finns med i ordförandeskapsprogrammet.

Sveriges ordförandeskapsprogram

EU:s strategi för Östersjöregionen

EU:s strategi för Östersjöregionen antogs i europeiska rådet i oktober 2009. Till strategin är det kopplat en handlingsplan som ska justeras med jämna mellanrum. Detta görs efter beslut av en högnivågrupp bestående av regeringsföreträdare från de åtta kuststaterna till Östersjön som är medlemmar i EU (Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen).

Den officiella webbplatsen för EU:s Östersjöstrategi

Handlingsplanen för EU:S Östersjöstrategi och andra officiella dokument och rapporter

Sverige är samordnare

Från 2013 har MSB ett samordningsansvar för policyområde säkerhet (Policy Area Secure) inom EU:s Östersjöstrategi. Syftet med prioritetsområdet är att stärka förmågan att tillsammans hantera större gränsöverskridande olyckor eller naturkatastrofer som skulle kunna leda till kriser med svåra samhällskonsekvenser. Samarbetet kring brottsförebyggande åtgärder är också ingår i policyområde Secure efter senaste revideringen av handlingsplanen i 2015. 

Detta ansvaret innebär att MSB och Sverige ska vara ännu mer aktiva än tidigare och skapa förutsättningar för länderna att starta nya projekt.

MSB delar samordningsansvaret med Östersjösekretariatet och arbetar aktivt med  en styrgrupp med representanter från medlemsstater och andra aktörer.

Policy Area Secure

Samarbetsprojekt

Pågående projekt:

HAZARD

EVAPREM

The CBSS Task Force against Trafficking in Human Beings (TF-THB) Strategy 2015 – 2017

Comprehensive and sustainable child protection

Baltic Leadership Programme in Civil Protection

Avslutade projekt:

14.3

BaltPrevResilience

From Gaps to Caps

Publicerad: 2009-12-11 kl. 15:31 | Senast granskad:2017-10-03 kl. 09:59
Kontakt:
Julia Fredriksson Julia.Fredriksson@msb.se