Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hagagrupp - Utbildning

Tipsa om artikeln
Det finns möjlighet att söka och delta i utbildningar i andra nordiska länder som observatör genom Hagagruppen Utbildning som leds av Sverige.
Nordiskt kursutbud

Det finns nu möjlighet att söka och delta i utbildningar i andra nordiska länder som observatör.

 
 
Utbildningslitteratur

Uppdrag

De nordiska länderna ska arbeta tillsammans för ett ökat nordiskt deltagande vid respektive lands utbildningar genom ett besöks- och utbytessystem.

Fler möjligheter

Genom projektet Haga Train the Trainers (HTT) och ekonomiskt stöd från Erasmus+ ges från och med 2014 till 2016 fler möjligheter för lärare i de nordiska länderna att ta del av hur man arbetar i andra nordiska länder.

Erasmus+ är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott.

Huvudsyftet med projektet Train the Trainers är att öka lärarnas kompetens inom olika områden inom samhällsskydd och beredskap. Genom att ta del av hur andra arbetar skapas förutsättningar för idéspridning och utveckling.

De lärare som deltar i andra länders utbildning förväntas redovisa och dela med sig av sina erfarenheter i den egna organisationen och inspirera andra att göra liknande utbyten.

Det planeras även lokala workshops vid respektive länders skolor där erfarenheter från Train the Trainers-aktiviteter ska spridas.

Erasmus+
Projektet Haga Train the Trainers (HTT) genomförs inom Hagagruppen
Utbildning med stöd från Erasmus+

Läs mer om Erasmus+

About Erasmus+

 

Tidigare arbete

2011 genomfördes ett seminarium i Danmark. Syftet var att utbyta tankar och erfarenheter för att stimulera utvecklingen av det pedagogiska arbetet och utbildningen i respektive land. Danmark hade under en tid arbetat ambitiöst med frågorna och hade många goda idéer att dela med sig av. På seminariet presenterade bland annat de pedagogiska riktlinjer och utbildningsmoduler som används inom räddningstjänstområdet.

2012 genomfördes ett seminarium i Norge. Syftet var att utbyta tankar och erfarenheter för att stimulera utvecklingen av distansutbildning och e-lärande i respektive land. Sverige delgav sina erfarenheter från distansutbildning på grundutbildningen för brandmän, SMO. På seminariet presenterades också de nordiska länderna sina plattformar för distansutbildning.

2013 genomfördes ett seminarium på Island. Där fortsatte arbetet med e-lärande, man diskuterade vilka hinder och möjligheter som finns med arbetssättet.

2014 genomfördes ett seminarium i Finland. Temat var simulering, olika typer av simuleringsanläggningar besöktes, bland annat brandsimuleringshus, autentiska dockor som används vid utbildning i akut omhändertagande visades upp.

2015 genomfördes ett seminarie i Sverige. Temat var examinationer, teoretiska och praktiska och hur de görs idag på olika utbildningar i de olika länderna. Besök gjordes på övningsfält och övriga utbildningslokaler.

2016 genomfördes två seminarier. Ett seminarium genomfördes i Danmark, då var temat Effective learning, hur gör vi idag och hur ser vi på framtiden inom respektive land. Besök gjordes på övningsfält och övriga utbildningslokaler.

Det andra seminariet 2016 genomfördes i Norge. Temat var hur man kan arbeta med erfarenhetsåterföring. Föredrag hölls om inträffade händelser och tillämpade metoder i utbildning. Besök gjordes på övningsfält och övriga utbildningslokaler.

Presentationer från de tre föreläsningarna under seminariet i Norge 2016

22 JULI 2011 Bjørn Arnesen

Om erfaringslæring Hagaseminar Morten

Presentasjon Erfaringslæring Carsten

För att ta del av övrig dokumentation från seminariet i Norge, kontakta respektive lands kontaktperson.

 

Publicerad: 2010-11-19 kl. 11:37 | Senast granskad:2016-02-22 kl. 17:08
Kontakt:
Hans Källström Hans.Kallstrom@msb.se