Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hagagrupp - Beredskap vid toppmöten

Tipsa om artikeln
Hagagruppen Beredskap vid toppmöten leds av Danmark.

Uppdrag

Gruppen ska undersöka möjligheterna till kapacitet för höjd beredskap och visa på hur förhandsplacering av resurser eller kapacitet för beredskap i anslutning till större arrangemang kan genomföras.

En nordisk tjänstemannagrupp ska värdera möjligheterna till att förhandsplacera resurser i samband med stora arrangemang. Gruppen ska utarbeta grundvalar för de villkor som ska vara uppfyllda för att kunna förhandsplacera i samband med större och kortvariga händelser.

Gruppen ska avlägga en rapport med konkreta förslag inför ett kommande ministermöte. 

Cop 15

FN:s klimatmöte COP 15 genomfördes i Köpenhamn 7-18 december och den danska polisen planerade då för en större händelse utifrån en hotbild från aktivister.

MSB bistod den danska Beredskapsstyrelsen (BRS/DEMA) med personella och materiella resurser på plats i Danmark. Teamet bestod av en saneringsgrupp och två sök- och räddningsgrupper om vardera 12 personer samt 6 räddningshundar. Teamet hade gemensam insatsledning och ledningsstöd.

Två samverkansbefäl från det svenska teamet var lokaliserat till danska ledningscentraler och två danska samverkansbefäl följde det svenska teamet och svarade för kontakten med dansk insatsledning.

Sök- och räddningsgrupperna hade möjlighet att genomföra övningar vid en dansk övningsanläggning.

Erfarenheter

Samarbetet mellan danska och svenska enheter var det första vid förhandsplacering inför ett toppmöte och därmed kunde några viktiga erfarenheter dras. Bland annat såg man ett behov av samövning av moduler från olika länder och även av egna moduler som sätts samman i samma team utan vana att arbeta tillsammans.

Från svenskt perspektiv tror man att samarbetet skulle underlättas av en nordisk överenskommelse/standardrutin för förhandsplacering utformad utifrån EU:s juridiska förutsättningar.

Frågeställningar 

Grundat på erfarenheterna från COP 15 kan ett antal frågeställningar lyftas i det fortsatta nordiska arbetet med förhandsplacering:

  • Finansiering. Grundprincipen är att den hjälpsökande parten finansierar kostnaderna för insatsen men vilka andra lösningar är gångbara?
  • Ledningsförhållanden – hur ska resursen organisatoriskt och ledningsmässigt koppla in i den lokala räddningsorganisationen?
  • Ansvarsförhållanden – om skador uppkommer orsakade av den hjälpande resursen, hur ska det hanteras?
  • Sjukvårdsarbete. Finns klartecken för den hjälpande resursen att utföra sjukvård i det hjälpsökande landet? Vilka rutiner finns för överlämnande av skadade och döda till lokala myndigheter/funktioner?
  • Säkerhet. På vilket sätt stödjer hjälpsökande part med underlag för säkerhetsmässig planering såsom evakuering och medicinsk evakuering?
  • Gränskontroll. Finns några hinder/begränsningar för att införa räddningsutrustning, medicin, hundar etc? Om så är, hur kan gränspassagen underlättas?
  • Kommunikationsmedel. Hur upprätthålls ett robust samband inom modulen samt mellan modul och lokal insatsledning?
  • Transporter. Hur transporteras resursen och hur säkerställs fri väg (vid utryckning) eller motsvarande?
Publicerad: 2010-12-22 kl. 12:38
Kontakt:
David Norlin David.Norlin@msb.se