Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hagagrupp - Användande av frivilliga

Tipsa om artikeln
Danmark leder gruppen.

Uppdrag

Organisera en workshop med nordiska beredskapsmyndigheter och frivilligorganisationer som deltagare, för att utbyta erfarenheter vad gäller användning av frivilliga inom samhällets samlade beredskap och hur den ytterligare kan utvecklas.

Aktiviteter

En workshop som har föregåtts av två planeringsmöten ägde rum den 11-12 november hos Beredskapsstyrelsen i Snekkersten.

I ett på sätt och vis historiskt möte, då detta var det första i sitt slag, samlades drygt 30 representanter från myndigheter och frivilligorganisationer från Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Inledningsvis gjorde respektive land en kort sammanfattning av frivilligmiljön i respektive land, dvs.  hur landets räddnings/krisberedskap är organiserad, de frivilligas arbetsuppgifter, ersättningar och statsstöd, statistik, lagar, utbildning av frivilliga, pågående utvecklings arbeten m.m.

Skillnader mellan länderna

Det är lätt att konstatera att det är mycket som skiljer länderna åt men det är även mycket som är likt.  Bland annat var ersättningar något som skiljde länderna åt. För Sveriges del är frivillighet inte synonymt med gratis arbetskraft vilket är mer påtagligt i övriga länder där frivilliga inte får någon ersättning för övningar eller insatser utan det ska bygga på ideellt arbete. Finland har t.o.m. detta infört i lagtext.
Även statens ansvar, det vill säga hur mycket av verksamheten som staten finansierar genom statsbidrag varierar stort.

Gemensamma problem

Några gemensamma problemområden är att frivilliga och deras insatser inte får den bekräftelse de förtjänar, det är svårt att skapa motivation och behålla medlemmar då dessa inte får vara delaktiga vid övningar och insatser. Det finns revirtänkande dels mellan olika frivilligorganisationer men även gentemot anställda grupper inom krisberedskapen som t.ex. deltidsbrandmän.

Teman i diskussioner och presentationer var:

  • Utveckling av frivilligområdet i en tid med fallande intresse bland befolkningen.
  • Motivation av frivilliga.
  • Synliggörande av frivilligas insatser och resurser.
  • Användande av frivilliga i förhållande till privata aktörer.
  • Utveckling av nya uppgifter till frivilliga inom insatsberedskapen, exempelvis inom förebyggande området och på den internationella arenan.

Erfarenheter från workshopen:

  • Nätverksbyggande som har behov av fortsättning.
  • Goda exempel och erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna.
  • Inspiration och förslag på nya verksamhetsområden.
  • Krav och förväntningar från medlemmar och samhället i övrigt finns och förändras över tid.
Publicerad: 2010-12-23 kl. 08:56
Kontakt:
Thomas Degeryd Thomas.Degeryd@msb.se