Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

EU och internationella insatser

Tipsa om artikeln
MSB är kontaktpunkt gentemot EU:s ERCC (Emergency Response Coordination Centre) för civilskyddsfrågor. Det innebär att vi tar emot förfrågningar från och erbjuder hjälp till drabbade länder, samt vid behov förmedlar stöd från andra länder till Sverige.

ERCC är vår kontaktpunkt till EU-kommissionen och har till uppgift att analysera och värdera information om händelser både inom och utom EU. ERCC koordinerar också medlemsländernas begäran om hjälp samt meddelar det drabbade landet vilken hjälp som finns att tillgå. I Bryssel finns en dygnet-runt-bemannad informationscentral, som kan samordna medlemsländernas insatser.

MSB tar emot alla förfrågningar från ERCC och förmedlar regelbundet svenskt stöd till organisationer som arbetar i länder som drabbats av katastrofer och kriser. Sverige har fått hjälp med internationellt stöd via ERCC både vid skogsbranden i Västmanland 2014 och vid de massiva skogsbränderna 2018 då vi tog emot både flygande resurser och markstyrkor från fler olika länder. 

 

 

Läs mer om MSB arbete med ERCC

Läs mer om ERCC på europa.eu

Publicerad: 2012-12-10 kl. 08:12 | Senast granskad:2015-07-30 kl. 11:21
Kontakt:
Britta Ramberg Britta.Ramberg@msb.se