Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

EU-projekt inom skydd och säkerhet (ISITEP)

Tipsa om artikeln
ISITEP är ett treårigt europeiskt samarbetsprojekt för att stimulera ledning och samverkan mellan europeiska aktörer som arbetar med skydd och säkerhet. ISITEP står för Inter System Interoperability for Tetra-Tetropol Networks.

I projektet deltar 15 organisationer från 10 länder däribland operatörer, systemleverantörer, universitet och användare av kommunikationssystem där MSB är en av dessa. Projektet ingår i EU:s sjunde ramprogram Global solution for Interoperability between First Responders Communication System. Projektet startade september 2013 och avslutas 2016 med en gränsövning mellan Norge och Sverige.

Det har sedan länge funnits ett behov av att koppla samman de europeiska näten för Public Protection and Disaster Relief (PPDR) så att skydds- och säkerhetsorganisationer i Europa kan kommunicera med varandra och ha gemensamma metoder och processer för detta. Det har även funnits en stark politisk vilja och ett engagemang för detta inom EU som framgår av Schengen- och Lissabonfördragen.

Anledningen till att inga nät för PPDR tidigare har kopplats samman i Europa är flera, bland annat avsaknad av kompatibilitet mellan standarder och mellan system från olika leverantörer vilket ISITEP öppnar upp förutsättningar för. Genom ISITEP ska möjligheten för europeiska aktörer som arbetar med skydd och säkerhet att på ett effektivt sätt samarbeta över landsgränser förbättras, vilket i sin tur kommer till gagn för alla medborgare.

Aktiviteter 2015

21 april: Första styrgruppsmötet genomfördes i Florens i Italien. Styrgruppens medlemmar fick information av nuläget av projektets olika arbetspaket.

24 april: Advisor Board nr 2 genomfördes i Bryssel. På agendan var en genomgång av nuläget i projektet. MSB och Norska DNK informerade om det svenska projektet Nor-Swe ISI som är en viktig input till ISTEP projektet.

22 september: ett PMT-möte arrangerades hos MSB för delprojektledarna.

23 september: ISITEP:s styrgruppsmöte genomfördes på MSB

24 september: ISITEP:s User forum 2 i Stockholm.

25 september: ISITEP fleetmap-möte genomfördes. Vid mötet diskuterades talgruppsstruktur för gränsöverskridande samverkan.

Rakelsystemet bygger på Tetra, vilket är en internationell teknisk standard. Även många andra länder i Europa och i övriga världen använder kommunikationssystem som bygger på Tetrateknik inom verksamheter som arbetar med skydd och säkerhet. Alla länder i Skandinavien samt Finland använder Tetrateknik.

Mer information

ISITEP integrerar de nationella kriskommunikationssystemen

Europeiskt samarbetsprojekt för effektiv gränssamverkan i Europa

Publicerad: 2013-09-19 kl. 07:35 | Senast granskad:2015-11-18 kl. 13:17
Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se