Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Flaggor

MSB:s EU-arbete

Tipsa om artikeln
Sveriges medlemskap i EU betyder att EU-arbete är en del av vardagen inom MSB. Genom att i samråd med Regeringskansliet medverka med expertis i olika EU-fora bidrar MSB till att sakfrågorna utvecklas utifrån regeringens politiska inriktning.

EU i MSB:s verksamhetsområden

MSB har ett brett ansvarsområde vilket innebär att MSB:s verksamhet också har en bred spridning inom EU. Man kan hitta MSB:s frågor i flera av EU-kommissionens olika generaldirektorat.

Utöver det som kallas civilskydd och som faller inom ramen för verksamheten inom EU-kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd och civilskydd (DG ECHO) finns det flera andra verksamhetsområden inom EU som MSB berörs av. Bland annat inre säkerhet, farliga ämnen och kritisk infrastruktur på GD Migration och inrikesfrågor (DG HOME) och Nätverk och informationssystem (NIS-direktivet) på GD Kommunikationsnät, innehåll och teknik. MSB berörs även av miljöfrågor på GD Miljö såsom skogsbrand, översvämning och kemikalier och transport av farligt gods på generaldirektoratet för Transport och rörlighet. MSB är också engagerade i EU:s forskningsprogram, Horisont 2020. Genom MSB:s arbete med civil konflikthantering är vi också engagerade inom EU:s utrikestjänst och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

I menyerna till vänster hittar du länkar till information om EU-arbete inom MSB:s olika verksamhetsområden.

Publicerad: 2009-09-10 kl. 15:40 | Senast granskad:2018-02-13 kl. 12:38
Kontakt:
Jennie Dahlén Jennie.Dahlen@msb.se