Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

DPPI - Disaster preparedness and prevention initiative

Tipsa om artikeln
Sydöstra Europa är ett område som ofta drabbas av svåra naturolyckor. Katastroferna låter sig inte hindras av nationsgränser och grannländerna samarbetar därför alltmer genom gemensamma övningar och erfarenhetsutbyte.
Läs mer

På grund av tidigare konflikter minskade möjligheterna att samverka över gränserna och det regionala samarbetet som helhet blev lidande.

DPPI startades år 2000 som en del av Stabilitetspakten för sydöstra Europa men fick ett ökat regionalt ägarskap 2008 när Regional Cooperation Council i Sarajevo fick uppdraget att koordinera DPPI. Idag har DPPI tolv medlemsländer: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Grekland, FYR of Makedonien, Kroatien, Moldavien, Montenegro, Rumänien, Serbien, Slovenien, Turkiet, Ungern. Samarbetet leds av ambulerande medlemsländer som agerar ordförande.

DPPI arbetar för att genom regionalt samarbete och samordning av gemensamma resurser, minska risker, förebygga och minska negativa konsekvenser vid svåra olyckor och katastrofer. Målet är också att utveckla ländernas lagstiftning, samt inte minst att stärka samarbetet inför EU:s utvidgning.

MSB stödjer DPPI genom att delta i regionala möten där representanter från internationella organisationer, DPPI:s medlemsländer och länder som stödjer DPPI deltar. Mötena fungerar som en stödfunktion och styrgrupp för de projekt som ska genomföras inom ramen för DPPI. MSB stödjer bl a  ett utbildningsprojekt som syftar till att utveckla kapacitet för att minska katastrofrisker och stärka katastrofberedskapen.

Publicerad: 2009-12-02 kl. 10:49
Kontakt:
Maja Herstad Maja.Herstad@msb.se