Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Multipla naturhändelser, steg 1

Tipsa om artikeln
MSB inbjuder forskare att ansöka om bidrag för forskningsprojekt inom området Multipla naturhändelser. Utlysningen sker i två steg och under steg 1 ombeds du som forskare att lämna in en intresseanmälan. Steg två kommer att genomföras innan jul.
Kontakt

Frågor om utlysningen samt tekniska frågor om ansökningswebben:
forskning@msb.se

 

Utlysningen öppnar: 2018-09-10
Sista ansökningsdag: 2018-09-26

Denna utlysning avser en forskningssatsning för att studera negativa konsekvenser i samhället av multipla naturhändelser. Forskningen ska även omfatta möjliga åtgärder för att förhindra, förebygga eller hantera händelser.

Multipla naturhändelser där t.ex. storm, översvämningar, ras och skred och skogsbränder inträffar samtidigt eller till följd av varandra inträffar redan i dagens klimat. Framtidsscenarier och forskning pekar på att extrema väderhändelser kan bli mer frekventa i framtiden vilket kan komma att öka även multipla naturhändelser och dess följdverkningar.

När flera olika händelser inträffar samtidigt eller till följd av varandra ställer det stora krav på samhällets förmåga att prioritera och hantera händelserna. Tidigare forskning har ofta fokuserat på en händelse i taget. Vad får det för följdverkningar när flera händelser inträffar antingen samtidigt eller till följd av varandra? Syftet med utlysningen är att med fokus på multipla naturhändelser ta fram ny kunskap om förebyggande åtgärder, verktyg för varning, prognostisering och beslutsstöd för hantering. Därutöver behövs metoder för att utvärdera och analysera konsekvenser i samhället av multipla naturhändelser.


Mer information och ansökan

Här bredvid i högerkolumnen finns länkar till den fullständiga utlysningstexten med information om ansökans innehåll, bedömningskriterier och beredning.

 

Publicerad: 2018-06-15 kl. 14:14 | Senast granskad:2018-09-13 kl. 08:36
Sök forskning