Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Multipla naturhändelser

Tipsa om artikeln
I augusti 2018 öppnar MSB en utlysning inom området Kontinuitet och resiliens med fokus på Multipla naturhändelser. Vi välkomnar forskare att ansöka om bidrag för forskning.

Naturhändelser hör till forskningsområdet Kontinuitet och resiliens i samhället. Multipla naturhändelser där storm, översvämningar, ras och skred och skogsbränder inträffar samtidigt eller till följd av varandra, inträffar redan i dagens klimat. Forskning visar att extrema väderhändelser kan bli mer frekventa i framtiden vilket kan leda till ett ökat antal multipla naturhändelser. Det ställer höga krav på samhällets förmåga att prioritera och hantera händelserna. Tidigare forskning har ofta fokuserat på en händelse i taget. Vad får det för följdverkningar när flera händelser inträffar samtidigt eller till följd av varandra?

Syftet med utlysningen är att ta fram ny kunskap om förebyggande åtgärder, verktyg för varning, prognostisering och beslutsstöd för hantering. Därutöver behövs metoder för att utvärdera och analysera konsekvenser i samhället av multipla naturhändelser.

Utlysningen sker i två steg. I första steget välkomnas forskare att lämna in en intresseanmälan som beskriver de behov som de ser finns inom området. Utifrån inkomna intresseanmälningar gör MSB ett urval efter vilket ett antal sökande inbjuds att lämna in en fullständig ansökan. MSB och externa experter bedömer alla inkomna intresseanmälningar utifrån behov, relevans och vetenskaplig kvalitet innan valet görs av vilka projekt som ska finansieras.

Totalt är cirka 15-20 miljoner kronor avsatta för denna forskningssatsning och utlysningen beräknas öppna i augusti. Mer information kommer innan sommaren.

Publicerad: 2018-02-19 kl. 10:41
Kontakt: Forskning forskning@msb.se
Sök forskning