Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utlysning: Klimatanpassning och naturolyckor

Tipsa om artikeln
MSB avser att under fem års tid med start 2015 finansiera en forskningssatsning inom området klimatanpassning och naturolyckor. Utlysningen avser en sammanhållen satsning för kunskapsutveckling kring effekterna på samhället av ett förändrat klimat. Utlysningen omfattar ca 20 miljoner kronor. Beräknat startdatum är den första september 2015.
Kontaktpersoner

Bodil Lundberg

Enheten för inriktning av forskning

Bodil.Lundberg@msb.se

 

Cecilia Alfredsson

Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Cecilia.Alfredsson@msb.se

 

Erik Bern

Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Erik.Bern@msb.se

 

Maria Wahlberg

Enheten för strategisk analys

Maria.Wahlberg@msb.se

 

Det råder idag enighet om att vårt klimat håller på att förändras. Frågan om ett förändrat klimat får allt större fokus i det globala samhället. Inom FN och EU pågår ett omfattande arbete för att förebygga naturolyckor och naturkatastrofer och för att minimera effekterna av dem.  Inom FN är 2015 ett historiskt år då tre angränsande avtal ska ingås om katastrofriskreducering, klimat och hållbar utveckling.

Ett förändrat klimat kommer att föra med sig att naturolyckor av olika slag blir vanligare och mer extrema. Då samhället är anpassat efter dagens klimat förväntas konsekvenserna av dessa ge allvarliga samhällsstörningar. 

Denna utlysning avser en sammanhållen forskningssatsning för att beskriva de långsiktiga samhällskonsekvenserna av ett förändrat klimat. Vi behöver veta mer om den påverkan som ett ökande antal extrema naturhändelser kan få på liv och hälsa, egendom och miljö, kulturarv och inte minst samhällets funktionalitet. 

Det behövs mer kunskap om hur klimatanpassningsarbetet kan integreras i samhällsplaneringen och hur styrmedel och rekommendationer kan utvecklas för att stödja samhällets aktörer, inklusive enskilda. Vilka underlag och verktyg krävs för kunskapsinhämtande och beslutsprocesser? Hur skulle den samlade verktygslådan kunna se ut för att arbeta hållbart och långsiktigt förebyggande inom området? Erfarenhetsåterföring och hur insamlade data verkligen kommer till användning är en viktig aspekt i sammanhanget.

Utlysningen kommer att ske i två steg. I första steget välkomnas forskare att lämna in en intresseanmälan. Utifrån inkomna intresseanmälningar gör MSB ett urval efter vilket ett antal sökande inbjuds att lämna in en fullständig ansökan till MSB.

Utlysningen öppnar den 14 januari. Sista ansökningsdag är den 5 mars.

Fullständig information om utlysningens inriktning finns i listningen till höger.

Publicerad: 2015-01-15 kl. 10:14
Kontakt:
Bodil Lundberg Bodil.Lundberg@msb.se