Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Josefin Gullstrand

Josefin Gullstrand - rådgivare och utvecklare, Enheten för insats

Tipsa om artikeln
Josefin Gullstrand arbetar med MSB:s förstärkningsresurser för skogsbrand, översvämning och med att ta emot internationellt stöd från t.ex EU:s civilskyddsmekanism.

Vad har du för utbildning?

- Jag utbildade mig till brandingenjör på Lunds Tekniska Högskola. Därefter gick jag en påbyggnadsutbildning för brandingenjörer på MSB:s räddningsskola i Revinge.

Var har du arbetat tidigare?

- På Räddningsverket.

Vad arbetar du med på MSB?

- Jag arbetar som rådgivare och utvecklare på vår insatsenhet, bland annat med våra förstärkningsresurser för skogsbrand, översvämning och för att ta emot internationellt stöd. MSB har förstärkningsresurser inom olika områden som kommuner och regioner kan använda när deras egna resurser inte räcker till. Tillsammans med kollegor från övriga enheter på Operativa avdelningen utvecklar vi resurserna, utbildar och övar stödpersonalen som ingår i resurserna samt håller ihop insatserna när våra resurser blir aktiverade, både nationellt och internationellt.

- Jag arbetar också med EU:s civilskyddsmekanism, ett samarbete som exempelvis går ut på att länderna kan hjälpa varandra med resurser vid stora händelser. Samarbetet blev högst aktuellt under sommaren 2018 när Sverige var värd för det största samlade brandbekämpningsstödet från EU någonsin. Vi tog emot stöd från flera europeiska länder.

- Genom åren har jag också deltagit i flera internationella projekt som går ut på att hjälpa andra länder att öka sin kunskap och beredskap, så kallad kapacitetsutveckling. Det senaste exemplet var där MSB deltog i ett projekt för att öka Balkanländernas översvämningskapacitet där de fick stöd att utveckla egna resurser och team för att hantera sina översvämningar. Jag deltog också i MSB:s team efter flodvågskatastrofen i Thailand, något som alltid kommer finnas med mig som starka minnen.

Hur kan en dag på MSB se ut för dig?

- Det varierar extremt mycket och det är det som gör mitt jobb så spännande! Det kan innebära alltifrån att arbeta med utredningsfrågor och att lämna underlag kring Sveriges synpunkter kring något EU-förslag eller delta i expertforum inom EU, det vill säga frågor på mer strategisk och ibland politisk nivå. Det kan vara att planera eller genomföra någon utbildning eller att rodda koordineringen när någon av förstärkningsresurserna används vid någon händelse. Det varierar också mycket mellan att ha kontakt med våra räddningstjänster och länsstyrelser till EU-kommissionen och kollegor på motsvarande myndigheter till MSB i andra länder. Så en härlig blandning mellan det lokala, regionala, nationella och internationella perspektivet!

Vad är roligast med ditt jobb?

- Variationen av arbetsuppgifter och de många frågor som ingår i MSB:s uppdrag. Just möjligheten att vara med och utveckla och påverka tycker jag är väldigt roligt. Har jag idéer om hur vi kan utveckla det jag arbetar med har man stora möjligheter att påverka att det blir just så. Och så älskar jag mötet med olika typer av människor, både mina interna fantastiska kollegor och alla spännande kontakter jag har i övrigt, både nationellt och internationellt. Det berikar på så många sätt.

Varför valde du MSB?

- Det är nog utifrån allt som är beskrivet ovan. MSB har ett viktigt och väldigt spännande uppdrag och spänner över så många områden, vilket också gör att man kan hitta något som passar en själv bra. Under min tid på MSB har jag haft flera olika roller och arbetat med vitt skilda frågor vilket har varit utvecklande.

Publicerad: 2018-09-12 kl. 13:06
Kontakt: HR-enheten kontaktaHR@msb.se