Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jonas Milton

Jonas Milton - programansvarig, Enheten för skydd av kritisk infrastruktur och cybersäkerhet

Tipsa om artikeln
Jonas Milton har i sitt jobb en övergripande roll som programansvarig för skydd av samhällsviktig verksamhet.

Vad har du för utbildning?

- Jag har en civilekonomutbildning med inriktning på finansiell ekonomi från Örebro universitet. Jag har även läst ett år utomlands i USA på East Carolina University under min studietid. Dessutom läste jag ett år på Handelshögskolan i Stockholm (Certified European Financial Analyst). 

Var har du arbetat tidigare arbete?

- Har tidigare jobbat som analytiker på Swedbank Robur i 3 år, därefter senior ekonom på Riksbanken i 8 år. Jobbade med samma frågor då som jag gör idag, men med fokus på finanssektorn tidigare. Nu har jag varit på MSB sedan hösten 2016.

Vad arbetar du med på MSB?

- I programmet för skydd av samhällsviktig verksamhet som jag är programansvarig för, så jobbar man mot både offentliga och privata aktörer. Syftet är att kunna identifiera de verksamheter som är kritiska för att samhället ska kunna fungera. Vi jobbar med hur de ska kunna förbättra sitt arbete och upprätthålla sina verksamheter i olika typer av kriser.

- Jag jobbar nu bredare än tidigare och jobbar mot alla samhällssektorer som är samhällsviktiga i Sverige. Nu är jag mer av en genereralist och fungerar som stöd åt olika verksamheter. Jag har i min roll också ett särskilt fokus på finansområdet, då jag har en bakgrund inom området.

- I och med att mitt arbete har ett fokus på finans så representerar jag MSB i Finansiella Sektorns Privat-Offentliga Samverkans styrelse (FSPOS)

- Jag är även MSBs representant i European Program for Critical Infrastructure Protection (EPCIP).

Hur kan en dag på MSB se ut för dig?

- Det varierar mycket! Dels jobbar jag med internt arbete och analys. Jag tar fram rapporter, stöd och kommunikation på olika sätt men deltar även i referensgrupper, seminarier, externa möten och förmedlar MSBs budskap på bland annat internationella möten. Främst jobbar jag från Karlstad men minst en dag i veckan är jag någon annanstans; på ett internationellt möte, på kontoret i Stockholm eller i något annat externt möte.

Vad är roligast med ditt jobb?

- Det är att det är väldigt intressant med aktuella och breda frågor. De berör alla på ett eller annat sätt då vi jobbar för att främja ett välfungerande samhälle. Det roligaste är att jobba på en arbetsplats som har mycket kompetens och olika bakgrunder och erfarenhet vilket är väldigt givande.

- Men också att det varierar. Jag har dels internt arbete, dels kontakt med andra myndigheter, kommun, landsting, länsstyrelse, privata aktörer. Men också mycket internationella inslag då vi jobbar mot andra länder inom såväl EU som utanför.

Varför valde du MSB?

- Det var ett sätt för mig att ta ett steg framåt och bredda mig, men fortfarande ha en fot kvar i det finansiella området. Vi jobbar mot den finansiella sektorn som en del, men jag ville bredda mig och ta erfarenheter från mitt arbete och tillämpa det på andra delar av samhället. MSB är också en intressant arbetsgivare, man spänner ju över alla områden medan många andra myndigheter är nischade och mer smala. Internationella frågor är stimulerande och kompetensen inom myndigheten är bra och kul, att kunna jobba från Karlstad är för mig en stor fördel. Dock är jag i Stockholm ganska ofta då många möten hålls därifrån så jag har på ett vis en fot kvar.

Publicerad: 2018-09-11 kl. 10:26
Kontakt: HR-enheten kontaktaHR@msb.se