Msb.se - Ella Carlberg - jurist på Rättsenheten
Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ella Carlberg, MSB.

Ella Carlberg - jurist på Rättsenheten

Tipsa om artikeln

Vad arbetar du med?

- Jag är jurist på Rättsenheten. Främst arbetar jag med MSB:s internationella verksamheter, insatser och operativa uppdrag.

- Men jag jobbar också med  avtal och kommunikationsfrågor som exempelvis upphovsrätt och med våra varumärken. 

Hur kan en dag på jobbet se ut?

- Det varierar mellan stort och smått. Det kan handla om strategiskt arbete eller att som rådgivare titta på juridiska aspekter i omfattande utredningar.

- Eller så kan det handla om att lämna snabba besked över telefon till handläggare eller svara på frågor från allmänheten.  

- Det blir en del resor i jobbet. Dels till MSB:s kontor i Stockholm men även utomlands eftersom vi samverkar en del med andra länder och organisationer. Nyligen arbetade jag med de juridiska frågorna i ett EU-projekt som syftar till att utveckla räddningstjänsten inom de nordiska länderna.

- Jag har även sysslat med juridiken kring avtalen med vår systermyndighet i USA angående gemensam säkerhetsforskning.

Hur är det att jobba på MSB?

- Jag trivs! På Rättsenheten har vi ett öppet arbetsklimat med låga trösklar och vi stöttar och hjälper varandra mycket i jobbet.

- Som jurist jobbar jag ganska nära handläggarna och är tidigt involverad i sakfrågorna när ett område ska utvecklas. Det är ett arbetssätt som ofta ger ett bra slutresultat. Kommer vi in tidigt i ett utvecklingsarbete, kan vi också ge det juridiska perspektivet i ett tidigt skede. Vi blir inte bara vara en kontrollstation eller bromskloss i slutskedet.  Ju bättre vi kan sakfrågorna, desto lättare kan vi se de juridiska problemen.

- Inom juristgruppen försöker vi vara flera inom varje område, vilket innebär att organisationen inte blir lika sårbar. Fördelen är att man alltid har någon att bolla frågorna med, man är aldrig ensam om att vara experten på ett område.

- Jag gillar att få vara både specialist och generalist, som jurist på MSB får jag en väldigt bred kunskap.

Varför valde du att arbeta på MSB?

- Jag kände inte till MSB:s verksamhetsområden på djupet innan jag började här, men jag visste att samhällsskydd och beredskap var områden som intresserade mig. Men då visste jag inte att verksamheten var så enormt bred.  

- När jag började här 2009 var MSB en helt ny myndighet. Det lockade att få vara med från början och skapa sina egna arbetssätt och förutsättningar. Jag har fått möjlighet att lära mig de juridiska specialområdena från grunden. 

Vad är det bästa med jobbet?

- Det är nog själva arbetssättet här på Rättsenheten, att vi jobbar som ett lag tillsammans och inte i konkurrens med varandra.  Det är också en stor fördel att få arbeta tillsammans med så många andra professioner både inom och utanför myndigheten.  

- Juridik kan vara väldigt teoretiskt, men här får jag applicera juridiken i verkligheten inom området samhällsskydd och beredskap och det är jätteintressant. 

- Sen är det ju en trygghet att arbeta statligt - dessutom är kollegorna trevliga och Karlstad en mysig stad!

Publicerad: 2012-03-14 kl. 08:17
Kontakt: HR-enheten KontaktaHR@msb.se