Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Resiliens och samhällsviktig verksamhet

Rollspel och datorsimulering för säkrare betalningssystem

Vad händer om alla bankomater plötsligt slutar fungera och om vi inte längre kan betala med kort? Vilka konsekvenser får detta för oss människor och för viktiga delar av samhället? I detta forskningsprojekt ska aktörer från olika delar av samhället medverka i simuleringsspel. Hur ska olika aktörer agera i en sådan situation för att mildra de negativa effekterna?

Kan vi producera mat när det blir kris?

Sverige har varit förskonat från större katastrofer som orsakat livsmedelsbrist. Det betyder däremot inte att en sådan brist inte kan inträffa i ett svårt läge. Detta projekt vid SLU ska studera lantbrukets förmåga att producera livsmedel under kris.

Forskningscentrum om skydd av samhällsviktig verksamhet

Då tågen blir stående i en snöstorm, eller då elen försvinner på grund av ett tekniskt problem, påminns vi alla om samhällets sårbarhet. Som ett led i arbetet med skydd av samhällsviktig verksamhet har det nyligen etablerats ett forskningscentrum, CenCIP (Centre for Critical Infrastructure Protection research), vid Lunds universitet. Forskningen ska öka vår kunskap om hur viktiga verksamheter i samhället kan skyddas från störningar.

Utveckling av färdigheter för kris- och katastrofhantering

Säkerheten för samhällsviktiga funktioner som transporter, sjukvård och kärnkraft, har under många år förbättrats genom ökad pålitlighet hos tekniska system. Men vad händer vid en oväntad kris som trappas upp fort?

Vad är värt att skydda vid kriser?

Att ha en klar bild av vad som är skyddsvärt är centralt för att kunna utforma en god krisberedskap. Projektet fokuserar på utveckling av metoder som kan underlätta att identifiera det vi ser som värdefullt och skyddsvärt. Projektet syftar också till att öka förståelsen för hur praktiker i offentliga organisationer mer effektivt kan lära om krishantering.

Vad gör vissa organisationer bättre än andra på att hantera kriser?

Vilka faktorer är det som får offentliga organisationer att reagera, anpassa sig och agera för att bemöta utmaningar i form av kriser?

Samhällelig resiliens

Ett begrepps genomslag, utveckling och användning - i Sverige och internationellt. Projektet studerade resiliens i Sverige, Australien och Brasilien.
Sök forskning