Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Torka och skogsbränder i Sverige

Tipsa om artikeln
Sverige har ca 4800 skogsbränder varje år. De flesta är ganska små - i genomsnitt brinner 0,5 hektar vid varje tillfälle. Ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet kommer bland annat att studera historiska data för att vi bättre ska kunna förstå kopplingen mellan torka och bränder i Sverige.
Fakta
Projektets titel:
Torka och skogsbränder i Sverige: Tidigare variation och framtida projektion.
  
Projektansvarig forskare: 
Dr. Tinghai Ou
 
Utförare:
Göteborgs universitet

Projekttid:
2015-2017
 
Kontaktperson MSB


Genom att studera historiska data kan vi vara bättre förberedda på hur skogsbränderna kommer att utvecklas i framtiden och påverkas av det förändrade klimatet.

Projektet omfattade huvudsakligen tre aspekter.

Torka och bränder i det förflutna

Vi behöver veta historiska variationer för att kunna förutse framtida utveckling och göra scenarier. Variationen av torka och bränder, ända tillbaka till 1940-talet, kommer att utredas.

Koppling mellan torka och bränder

Det är viktigt att förstå sambandet mellan torka och bränder för att vara förberedda på framtida förändringar. Att studera kopplingen mellan de två kommer att hjälpa oss att förstå orsaken till de senaste förändringarna.

Framtidens torka och bränder

Hur kommer torka och bränder i Sverige att förändras i framtiden?
Projektet ska bedöma framtida förändringar när det gäller torka och bränder med utgångspunkt från globala och regionala klimatmodeller.

Projekttid

Projektet startade i maj 2015 och avslutades vara slut i maj 2017.

Publicerad: 2015-06-08 kl. 15:54 | Senast granskad:2017-06-19 kl. 08:53
Kontakt:
Björn Kerlin Bjorn.Kerlin@msb.se