Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 
Hoten, myndigheterna och lagen
 

Hoten, myndigheterna och lagen

Tipsa om artikeln
I en rättsstat som Sverige ställs stora krav på de myndigheter som är satta att hantera krissituationer. De beslut som fattas och de åtgärder som vidtas måste ske med stöd i lagen. Samtidigt måste myndigheterna klara av att på ett snabbt och effektivt sätt hantera en stor mängd olika hot och krissituationer. Detta forskningsprojekt syftar till att ge en ökad förståelse för de krav som lagen ställer och de möjligheter som den erbjuder.
Fakta
Projekttitel:
Hoten, myndigheterna och lagen - effektiv krishantering i rättens gränsland.

Projektansvarig forskare:
Per Bergling
 
Utförare:
Umeå universitet
 
Läs mer
Kontakt MSB
Kriser kan uppstå inom en mängd olika områden och röra allt från antagonistiska terrorhandlingar till snöstormar eller oljeutsläpp. Detta innebär att många olika myndigheter, på många olika platser i landet, kan komma att bli ansvariga för en
krissituation. Inte sällan är dessutom ansvaret delat med en eller flera myndigheter och andra aktörer, eftersom den svenska krishanteringsmodellen bygger på samarbete mellan olika geografiska och specialiserade aktörer. Därtill kommer att krissituationer kan ha internationella konsekvenser och förvecklingar som komplicerar situationen ytterligare.
 
Detta aktualiserar en mängd juridiska frågor kring vem som bär ansvar för vad, vilka beslut som kan fattas av vem och vilka rättsregler som ska tillämpas. För att myndigheterna ska klara av att både lagligt och effektivt hantera en uppkommen krissituation krävs förståelse för hur de regler som styr myndigheternas krishantering ska tolkas och tillämpas. Annars är risken stor att myndigheterna avstår från att agera, agerar ineffektivt eller tvingas agera i rättens gränsland.

Projektets syfte är att identifiera, analysera och föreslå lösningar på rättsliga problem vid hanteringen av krissituationer. Tanken är att hjälpa myndigheterna att bättre förstå och utnyttja sina rättsliga manöverutrymmen.
Publicerad: 2011-06-28 kl. 13:45
Kontakt: Bodil Lundberg bodil.lundberg@msb.se
Sök forskning