Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 
Bättre hantering av extrema risker
 

Bättre hantering av extrema risker

Tipsa om artikeln
Extrema händelser kan orsaka stora olyckor och katastrofer, men det är ofta mycket svårt att bedöma och hantera riskerna för extrema händelser. Projektet kommer att ge en bättre förståelse för varför olika experter och beslutsfattare hanterar samma typ av extrema risker på olika sätt.
Fakta

Projekttitel
Värdekonflikter i extremscenarier

Projektansvarig forskare
Per Wikman Svahn
Avdelningen för filosofi
Kungl. Tekniska högskolan KTH
Tel 08-7909520
perwi@kth.se

Webb

 
Läs mer
Kontakt MSB

Johan Berglund
johan.berglund@msb.se

 

Att hantera risker för extrema händelser är centralt för att skapa ett säkrare samhälle. Men det är ofta svårt att veta hur stora riskerna verkligen är och olika experter kan komma fram till olika bedömningar av samma risk. Samtidigt kan vara väldigt kostsamt att skydda sig mot extrema händelser och olika beslutsfattare kan välja hantera samma typ av risk på olika sätt. Ett sätt att förklara detta är att experter och beslutsfattare gör olika val baserat på olika värderingar av vad de tycker är viktigt.

En bättre förståelse för hur värderingar påverkar expertbedömningar och beslutsfattande om extrema händelser kan användas för att underlätta kommunikationen mellan experter, beslutsfattare och allmänhet och för att förebygga och förbättra hanteringen av extrema risker.

Vi kommer att ta fram en teoretisk modell för hur värderingar påverkar expertbedömingar och beslutsfattande om extrema händelser. Denna modell kommer att testas och utvecklas genom att studera konkreta exempel av scenarier av extrema händelser och genom intervjuer av experter och beslutsfattare. Resultatet blir rekommendationer för hur man kan minska problemen med hur olika värderingar påverkar expertbedömingar och beslutsfattande om riskerna för extrema händelser.

Projektet startade juli 2016 och beräknas vara slut juni 2018.

Publicerad: 2016-10-03 kl. 13:55
Kontakt:
Johan Berglund Johan.Berglund@msb.se
Sök forskning