Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 
Att förbättra ledningsförmågan vid kriser
 

Att förbättra ledningsförmågan vid kriser

Tipsa om artikeln
Då stora nödlägen drabbar samhället arbetar ofta många aktörer, privata och offentliga, tillsammans för att hantera konsekvenserna som uppkommit. Att avgöra vad som är en bra förberedande åtgärd för att underlätta inriktning och samordning av en sådan grupp av aktörer är inte lätt.
Fakta
Projekttitel:
Design av responssystem med fokus på ledning
 
Projektansvarig forskare:
Henrik Tehler
 
Utförare: 
Lunds universitet
  
Projekttid:
2011-2013
 
 
Kontakt MSB
Detta projekt skall resultera i ett tillvägagångssätt för hur man kan utvärdera olika förslag på åtgärder för att förbättra ledningsförmåga vid kriser. Att åstadkomma ledning, eller inriktning och samordning, i en grupp av aktörer är en utmaning. Detta beror bland annat på att aktörerna har olika förutsättningar när det gäller erfarenhet av liknande situationer, resurser, värderingar, med mera. En annan viktig orsak är att vid större kriser blir beroendena mellan olika aktörer allt starkare, det vill säga vad en aktör gör påverkar i högre grad de andra aktörerna. Trots dessa svårigheter finns en stor potential i ett kunna åstadkomma bättre inriktning och samordning då kriser hanteras.
Publicerad: 2011-06-28 kl. 14:03
Kontakt:
Björn Kerlin Bjorn.Kerlin@msb.se
Sök forskning