Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utredning av kriser

Tipsa om artikeln
Vid större kriser och händelser genomför MSB ibland utredningar eller utvärderingar. Olyckor ska enligt lag utredas, men när det gäller utredning av kriser saknas idag reglering kring vilka kriser som ska utredas och det saknas metodik. Här presenterar vi de erfarenheter vi har idag kring metoder för utredning av kriser.

Metodik för utredning av kriser

Analys av metodologiska tillvägagångsätt redovisade i rapporter och återberättade i intervjuer med utredare

Studien är en kartläggning av den utredningsmetodik för kriser och stora händelser som finns internationellt. Främst har de nordiska ländernas metoder studerats, eftersom de har liknande samhälls- och förvaltningsstruktur som Sverige.
Studien har undersökt den metodik som tillämpats vid utredning av kriser genom analyser av undersökningsrapporter och intervjuer med utredare.

Bakgrunden till studien är att lärandet från kriser och händelser inte sker i en systematisk form idag utan mer ad hoc. För olyckor finns en systematik dels i lagstiftning, dels i utredningsmetoder. Kartläggningen är ett steg i att lyfta fram de metoder som finns och har använts i andra länder.

 

MSB:s utvärderingar

Publicerad: 2018-03-21 kl. 15:11
Kontakt:
Marianne Stålheim Marianne.Stalheim@msb.se

Erfarenheter från Tjugofyra7
Erfarenheter från Tjugofyra7
 

Sök statistik
Sök statistik
 
RIB
RIB