Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Räddningscentral

Tipsa om artikeln
Räddningscentraler utgör stommen i räddningstjänstens ledningssystem. De utformas och utrustas med utgångspunkt i att de bakre ledningsfunktionerna för kommunal räddningstjänst ska kunna utföra sina uppgifter under alla de situationer och förhållanden som är relevanta med hänsyn till den risk- och hotbildsvariation som förekommer i en kommun.
Fakta

En kommun skall ha ett handlingsprogram för räddningstjänst.

 

I programmet skall mål för kommunens verksamhet anges samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser.

 

I programmet skall också anges vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser.

 
Anvisningar
 
Kontakt
010-240 52 41
070-565 36 40
 

MSB:s stöd till räddningscentraler

MSB har uppdraget att stödja samhällets räddningsorgan när det gäller utveckling av organisation, ledning och ledningsmetoder. Målet är att det under svåra påfrestningar på samhället, går att leda egen verksamhet och samverka med andra viktiga aktörer, exempelvis polisen, hälso- och sjukvården samt andra kommunala förvaltningar.
 
MSB stödjer åtgärder som stärker räddningstjänstens ledningsförmåga. Stöd ges genom teknisk rådgivning och ekonomiska bidrag till tekniska åtgärder som kan vidtas för att stärka ledningsförmågan och säkerställa robusta ledningsfunktioner.
 
MSB kan lämna bidrag med maximalt 50 procent av kostnaden för åtgärder i den tekniska infrastrukturen som bidrar till att öka räddningstjänstens ledningsförmåga.
 

Vilka åtgärder är berättigade till bidrag?

Exempel på tekniska åtgärder som höjer ledningsförmågan i kommunen
  • Lokaler för ledning och tekniska installationer
  • Strömförsörjning
  • Tele/Data/IT
  • Rakel
  • Övrigt samband

Hur ansöker man om stöd?

Kommunen skickar in en ansökan om stöd till respektive länsstyrelse, för vidarebefordran till MSB i Karlstad.
 
Därefter vidtar en inventering och behovsanalys av räddningstjänsten som utgör grunden för de framtida åtgärderna. 
 
Publicerad: 2009-11-27 kl. 13:06 | Senast granskad:2018-05-23 kl. 16:04
Kontakt:
Nytt Samverkan & ledning