Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Länsstyrelsens ledningsplats

Tipsa om artikeln
MSB är ansvarig myndighet för att stödja länsstyrelserna genom att tillhandahålla ledningsplatser. Detta som en del i förutsättningarna för att respektive länsstyrelse ska kunna utföra sin roll som geografiskt områdesansvarig på regional nivå.
Fakta
Med "extraordinär händelse" avses en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.
 
Kontakt
070-675 62 77, 010-240 5111
 
Genom att äga, driva och förvalta samt utveckla ledningsplatserna och deras tekniska funktioner bidrar MSB till att bibehålla och stärka länsstyrelsernas ledningsförmåga.
 

Robusta ledningsfunktioner

De åtgärder, installationer och byggnationer som gjorts på ledningsplatserna för respektive länsstyrelse har riktats in på
  • Lokaler för ledning och tekniska installationer
  • Strömförsörjning
  • Telefonisystem
  • Videokonferenssystem
  • Rakel
  • Data/IT
  • Övrigt samband
De åtgärder som behövs för de regionala noderna prioriteras. Exempel på detta kan vara elsystem och redundanta samt uthålliga tele- och data- kommunikationer mellan länsstyrelsens ledningsplatser och samverkande aktörer, robust informationstjänst för allmänhetens behov, mm.

Alla dessa åtgärder säkerställer länsstyrelsens ledningsförmåga vid en extraordinär händelse eller kris.
 

Länsstyrelser i korthet 

Sverige har 21 län.
 
Under en kris lämnar länsstyrelsen stöd och koordinerar med samverkande myndigheter, organisationer och samhällsviktiga företag.
 
Vid omfattande räddningsinsatser tar länsstyrelsen över ansvaret för den kommunala räddningstjänstens insats i den eller de berörda kommunerna.
 
Länsstyrelsen har tillsynsansvar för att kommunernas räddningstjänst följer lagar och förordningar.
 
Om det uppstår höjd beredskap eller krig ska länsstyrelsen leda och samordna all civil verksamhet i länet och koordinera med den militära verksamheten.

 

Publicerad: 2009-11-27 kl. 13:07 | Senast granskad:2018-05-23 kl. 15:16
Kontakt:
Henrik Jonsson Henrik.Jonsson@msb.se
Nytt Samverkan & ledning