Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kommunikation via Rakel

Ledningsplatser

Tipsa om artikeln
MSB ska bidra till att stärka ledningsförmågan på lokal, regional och nationell nivå för de aktörer som ska leda, samordna, samverka och informera vid allvarliga olyckor och kriser.
Detta gör vi genom teknisk rådgivning och ekonomiska bidrag till tekniska åtgärder som kan vidtas för att stärka ledningsförmågan och säkerställa robusta ledningsfunktioner.
 
MSB finansierar till exempel Rakelutrustningen vid länsstyrelsernas ledningsplatser och har möjlighet att stödja kommunernas införande med upp till 50 procent av investeringskostnaderna. Det innebär också att man numera kan söka bidrag från krisberedskapsanslaget (anslag 2:4) för att investera i Rakel.

De områden som omfattas är följande:

  • På lokal nivå stödja kommunerna vid produktion av räddningscentraler och kommunala ledningsplatser samt stödja med teknisk rådgivning och information avseende säkerhet och robusthet i kommunalteknisk försörjning.
  • På regional nivå förvalta och utveckla länsstyrelsernas ledningsplatser.
  • På regional och lokal nivå stödja landstingen vid produktion av regionala ledningsplatser inklusive ledningsplatser vid akutsjukhusen.
  • På central nivå stödja med teknisk rådgivning och utarbeta förslag på tekniska åtgärder för uppbyggnad av myndigheternas ledningsplatser.
  • Förvalta, utveckla och vara sammanhållande för svenska myndigheter gällande det säkra myndighetsnätet SGSI (Swedish Government Secure Intranet).
  • Stödja samhällets aktörer i frågor som rör Försvarets telenät (FTN).
Publicerad: 2009-11-13 kl. 13:18 | Senast granskad:2017-09-05 kl. 16:41
Kontakt:
Niklas Andrén Niklas.Andren@msb.se
Nytt Samverkan & ledning