Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Teknik som stödjer samverkan och ledning

MSB utvecklar och erbjuder olika lednings- och beslutsstödsystem som underlättar aktörernas förmåga att leda, fatta beslut och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser.

Lednings- och beslutsstödsystem behövs för att utveckla tvärsektoriell samverkan och stärka krisledningsförmågan inom och mellan lokal, regional och nationell nivå.

Väl fungerande system är väsentliga för effektiva insatser och kommunikation mellan aktörer vid olyckor, kriser och andra händelser.

Exempel på tekniska verktyg och beslutsstöd är WIS, RIB, LUPP och Rakel.

Vägledning för säker och robust samverkan

MSB har i samverkan med Försvarsmakten utarbetat "Vägledning för säker och robust samverkan" som ska vara ett stöd för säker och robust kommunikation mellan aktörer.

WIS

WIS är ett nationellt webbaserat informationssystem som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Alla inblandade ska enkelt och effektivt kunna skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild, genom att aktivt dela information.

RIB – beslutsstöd till räddningstjänst

MSB RIB ger dig stöd hela vägen från planering av framtida insatser till att fatta rätt beslut när olyckan är framme. I MSB RIB hittar du uppgifter om 5 000 farliga ämnen, ett register med ovanliga eller unika resurser samt ett referensbibliotek med fler än 18 000 dokument.

Lupp för ledning och uppföljning

Lupp är ett program för ledning och uppföljning av räddningsinsatser. Lupp vänder sig i första hand till svensk kommunal räddningstjänst. Det primära syftet är att tillhandahålla ett verktyg för noggrann dokumentation av händelseförloppet före, under och efter en räddningsinsats.
Logotype för Rakel

Rakel

Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Systemet har en unikt hög driftsäkerhet, täckning i hela Sverige och används av cirka 550 organisationer.
Nytt Samverkan & ledning