Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktiviteter i projektet Blåljus

Tipsa om artikeln
Projektets aktiviteter ska sträva efter att öka kunskapsutbytet mellan olika aktörer inom samhällsskydd och att skapa gemensamma perspektiv för ändamålsenlig utbildning inom krisberedskap och förebyggande. Projektet är kunskapshöjande och arbetet ska göras genom olika typer av aktiviteter. Läs mer nedan om de olika aktiviteterna i projektet.

Forskningscirkel

En forskningscirkel ska byggas upp där forskare inom relevanta fält och olika krisberedskapsaktörer ska träffas och göra en kunskapsinventering. I forskningscirkeln kommer det bli ett utbyte mellan forskare och praktiker. Litteraturstudier och en översikt av kunskapsläget ska med stöd av studiebesök identifiera så kallade "best practices" inom fältet. Resultaten från forskningscirkeln kommer att styra och informera resten av projektet.

Workshopar

Med underlag från forskningscirkel och kunskapsöversikten ska nationella workshopar anordnas med utbildare, tränare och krisberedskapsaktörer från olika regioner av landet. Här ska olika behov av utbildningssätt utvärderas och slutligen kan förslag på utbildningsmodul, utbildningsform eller kurs tas fram.

Demonstrationsövningar

Efter kunskapsöversikt och en standardisering av kraven på utbildningsformen har gjorts kan arbetet med att utforma olika sorters demonstrationsövningar börja. Dessa ska utformas så att de kan testa teknisk genomförbarhet och för att en hög nivå av realism ska uppnås.

I projektet kommer även erfarenhetsutbyte med svenska och europeiska utbildningsaktörer äga rum.

 

Publicerad: 2017-06-01 kl. 11:36

Region östergötlands logotyp

Logotyp - Räddningstjänsten syd

 


MSB:s logotyp
Logotyp - Europeiska unionen fonden för inre säkerhet

 
 
Organisationer i projektet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Katastrofmedicinskt centrum (KMC) och Räddningstjänsten Syd. Under 2017 kommer vi att etablera ett samarbete med Polisen.