Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Polisbil, brandbil och ambulans

Projektet Blåljus

Tipsa om artikeln
Målet för Projekt Blåljus är att ta fram en gemensam utbildningsplattform för området skydd, undsättning och vård. Organisationer som deltar i projektet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Katastrofmedicinskt centrum (KMC), Räddningstjänsten Syd och Polisen. Projekt Blåljus pågår 2017-2019.
Kontakt

Projektpartners kontakt:

Tanja Ståhle (Projektledare) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
E-post:
tanja.stahle@msb.se
Tel: 010-240 36 26

Carl-Oscar Jonson Katastrofmedicinskt centrum (KMC)
E-post:
carl-oscar.jonson@regionostergotland.se

Lynn Ranåker Räddningstjänsten-Syd
E-post:
lynn.ranaker@rsyd.se

 

Blåljusmyndigheter i utbildningssamverkan

I takt med att risker och kriser blir alltmer komplexa och gränsöverskridande ökar också kraven på ändamålsenliga utbildningar inom risk- och förebyggandeområdet.

Det gäller också utbildningar för de aktörer som traditionellt sett fokuserar på skydd, undsättning och vård på skadeplats – polis, räddningstjänst och ambulanspersonal. Gemensamt för dessa blåljusaktörer är att de utöver att verka mot samma mål har krav på sig att samarbeta före, under och efter en händelse.

Projekt Blåljus ska förstärka dagens utbildningar med avseende på att främja rätt kompetens i kombination med gemensam problemförståelse, vilka båda är viktiga förutsättningar för att samverkan ska fungera. Projektet avser att stärka aktörernas förmåga till gemensamt och systematiskt risk-förebyggande arbete. Med gemensamma perspektiv på hur utbildning och träning planeras, genomförs och utvärderas utifrån identifierade, aktuella risker i samhället stärks förutsättningarna för aktörsgemensamt och systematiskt risk- och förebyggande arbete.

Ur ett samhällsperspektiv är det viktig att blåljusaktörer redan under utbildningstiden får en gemensam och stabil grund för att direkt eller indirekt bidra till att åtgärder inom risk- och förebyggandeområdet lyckas.

Organisationer i projektet

Organisationer som deltar i projektet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Katastrofmedicinskt centrum (KMC), Räddningstjänsten Syd och Polisen. Projekt BlåljUS pågår 2017-2019.

Här kan du läsa mer om aktiviteterna i projektet

Publicerad: 2017-05-15 kl. 14:46
Kontakt: Projektet Blåljus

Region östergötlands logotyp

Logotyp - Räddningstjänsten syd

Polisens logotyp


MSB:s logotyp
Logotyp - Europeiska unionen fonden för inre säkerhet

 
 
Organisationer i projektet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Katastrofmedicinskt centrum (KMC), Polisen och Räddningstjänsten Syd.