Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Workshop dag 2

Tipsa om artikeln
Seminariets andra dag erbjöd ett ”smörgåsbord” av exempel på hur olika svenska utbildare av blåljusaktörer som Karolinska institutet, Försvarsmakten, svensk räddningstjänst och MSB använder virtuell simulering idag.

Först ut var Moa Herrgård, från Karolinska Institutet, som talade om hur de använder virtuella scenarier i en kurs i katastrofmedicin för läkare. Henrik Edström från polisutbildningen vid Umeå Universitet berättade hur de testat och vilka möjligheter se ser med virtuell simulering inom utbildningen, t.ex. för träning i ledning och för brottsplatsundersökning etc. Johan Litorp från Försvarsmakten tog sedan vid och berättade hur SWEDINT använder virtuell simulering för olika typer av träning och övning, bland annat för att träna befäl som ska på utlandsuppdrag. Mattias Eriksson och David Flatebö från Brandkåren Attunda presenterade hur de använd virtuell simulering för att träna bland annat befäl och även som en del i uttagningen av nya befäl innan utbildning i flera år, samt att de också använd virtuell simulering som en del i arbetet med förskolor.

Avslutningsvis beskrev Sune Fankvist, MSB hur Sandö nu under våren kommer införa virtuell simulering i Räddningsledare A-kurserna som ett första steg på väg mot ett införande i utbildningarna. Under prova-på-passen visade MSB också hur en sådan träning kan se ut och hur en samverkansövning kan genomföras i ett virtuellt scenario där polis, ambulans och räddningstjänst anländer till en större trafikolycka med många skadade.

Publicerad: 2018-12-03 kl. 13:07
Kontakt:
Cecilia Hammar Wijkmark Cecilia.HammarWijkmark@msb.se
Nytt Samverkan & ledning