Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Workshop dag 1

Tipsa om artikeln
Under workshopens första dag fick deltagarna ta dela av flera välrenommerade föreläsare.

Först ut i programmet var professor Ilona Heldal från Western Norway University of Applied Sciences. Tillsammans med MSBs Cecilia Hammar Wijkmark gav hon åhörarna en bild av hur virtuell simulering används internationellt. De presenterade också glimtar ur de studier som MSB genomfört inom området.

Från Vänster Cecilia Hammar Wijkmark (MSB), Vitor Reis, Katherine Lamb. Bakom: Ilona HeldalNästa internationella gästföreläsare var Vitor Reis, utbildningsdirektör vid Portugals brandskola i Lissabon, Escola Nacional de Bombeiros. Vitors berättade om hur skolan med hjälp av virtuell simulering utvecklat sina kurser och hur simuleringscentret är byggt och används. Vitor visade oss hur de med fokus på kursmålen, designar och utvecklar scenarier och hur detta kopplar till teorier om upplevelsebaserat lärande.

Från publiken ställdes frågor om implementeringskostnader och teknikval. Cecilia Hammar Wijkmark som under många år drivit frågan om att virtuell simulering måste in i MSB:s utbildningar var dock tydlig med att fokus för denna workshop var hur virtuell simulering kan utveckla och berika lärandet inom räddningstjänstområdet.

På fredagsmorgonen fick vi höra gästföreläsare Dr Katherine Lamb som utifrån sin bakgrund som befäl inom räddningstjänsten berättade om hur räddningstjänster i Storbritanniens har gjort en resa från att överhuvudtaget inte testa sina befäl till att systematiskt testa och fortbilda dessa. Efter att under många år ha försummat kontinuerlig träning och lärande har man de senaste åren har man nu lyckats vända en negativ utveckling till det motsatta: ett starkt fokus på träning och övning. Katherine betonade att virtuell simulering medför stora möjligheter till att systematiskt träna och validera personer inför den roll de ska axla under verkliga händelser.

Foto: Från Vänster Cecilia Hammar Wijkmark (MSB), Vitor Reis, Katherine Lamb. Bakom: Ilona Heldal

Publicerad: 2018-12-03 kl. 13:03
Kontakt:
Cecilia Hammar Wijkmark Cecilia.HammarWijkmark@msb.se
Nytt Samverkan & ledning