Under workshopens första dag fick deltagarna ta dela av flera välrenommerade föreläsare.
Först ut i programmet var professor Ilona Heldal från Western Norway University of Applied Sciences. Tillsammans med MSBs Cecilia Hammar Wijkmark gav hon åhörarna en bild av hur virtuell simulering används internationellt. De presenterade också glimtar ur de studier som MSB genomfört inom området.
Nästa internationella gästföreläsare var Vitor Reis, utbildningsdirektör vid Portugals brandskola i Lissabon, Escola Nacional de Bombeiros. Vitors berättade om hur skolan med hjälp av virtuell simulering utvecklat sina kurser och hur simuleringscentret är byggt och används. Vitor visade oss hur de med fokus på kursmålen, designar och utvecklar scenarier och hur detta kopplar till teorier om upplevelsebaserat lärande.
Från publiken ställdes frågor om implementeringskostnader och teknikval. Cecilia Hammar Wijkmark som under många år drivit frågan om att virtuell simulering måste in i MSB:s utbildningar var dock tydlig med att fokus för denna workshop var hur virtuell simulering kan utveckla och berika lärandet inom räddningstjänstområdet.
På fredagsmorgonen fick vi höra gästföreläsare Dr Katherine Lamb som utifrån sin bakgrund som befäl inom räddningstjänsten berättade om hur räddningstjänster i Storbritanniens har gjort en resa från att överhuvudtaget inte testa sina befäl till att systematiskt testa och fortbilda dessa. Efter att under många år ha försummat kontinuerlig träning och lärande har man de senaste åren har man nu lyckats vända en negativ utveckling till det motsatta: ett starkt fokus på träning och övning. Katherine betonade att virtuell simulering medför stora möjligheter till att systematiskt träna och validera personer inför den roll de ska axla under verkliga händelser.
Foto: Från Vänster Cecilia Hammar Wijkmark (MSB), Vitor Reis, Katherine Lamb. Bakom: Ilona Heldal