Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Virtuell Simulering för träning och övning för blåljusorganisationer - workshop 15-16 november 2018

Tipsa om artikeln
Virtuell simulering kompletterar traditionella övningar som genomförs fysiskt på övningsfältet eller som spelbordsövningar. Utvecklingen av virtuell simulering för träning och övning har pågått under flera år men användandet inom blåljusorganisationer börjar först nu ta fart på allvar. Under våren 2019 kommer några av MSB:s utbildningar att använda virtuell simulering. Detta är starten på en ny resa för såväl utbildare som de som ska utbildas

Varför virtuell simulering?

Virtuell simulering kompletterar traditionella övningar som genomförs fysiskt på övningsfältet eller som spelbordsövningar. Den som tränar i virtuella miljöer måste upptäcka och läsa av händelsen och den omgivande miljön på ett mer aktivt sätt än på ett övningsfält, där övningsobjekt, säkerhets- och miljöbestämmelser sätter gränser för vad som kan visas och hända.

Med virtuell simulering kan konsekvenser av beslut eller icke fattade beslut enkelt och snabbt implementeras. Bränder kan till exempel sprida sig och kemikalier kan explodera. Hus kan rasa och väderförhållanden snabbt förändras. Allt för att den som tränas ska känna inlevelse och uppleva realism i scenariot.

Virtuell simulering medför också många andra värden: mängdträning, individanpassning och att det gå snabbt att skapa nya, aktuella scenarion i takt med att samhället utvecklas.

Internationella föreläsare delade med sig

Ett 50-tal deltagare från räddningstjänster, Polisen, Försvarsmakten, forskning och företag hade samlats för att uppmärksamma, lära och utbyta erfarenheter av användning av virtuell simulering för träning och övning. Deltagarna fick ta del av flera välrenommerade föreläsare från andra europeiska länder – professor Ilona Heldal från Western Norway University of Applied Sciences; utbildningsdirektör Vitor Reis från Escola Nacional de Bombeiros och Dr Katherine Lamb från Storbritannien. Läs mer om deras föreläsningar.

Svenska aktörer på frammarsch

Området virtuell simulering är som sagt på frammarsch även i Sverige. Seminariets andra dag erbjöd därför ett "smörgåsbord" av exempel på hur olika svenska utbildare av blåljusaktörer som Karolinska institutet, Försvarsmakten, svensk räddningstjänst och MSB använder virtuell simulering idag. Läs mer om deras föreläsningar.

Demonstrationer och prova på

Båda dagarna innehöll demonstrationer och prova-på aktivitet i ledningsträningsanläggningen. Det fanns också möjlighet att prova på att själv bygga miljöer i MSB:s plattform för vistuell simulering eller att pröva den plattform som SWEDINT använder. Att få se, röra och interagera med virtuell simulering på plats var ett utmärkt tillfälle för deltagarna att dela erfarenheter och tankar med varandra. Stämningen var hög med bubblande kreativa samtal. Det finns ett tydligt sug efter denna typ av forum för erfarenhetsutbyte och lärande. Samtliga deltagare var överens om att detta måste få en fortsättning.

Vid frågor, kontakta Cecilia Hammar Wijkmark, cecilia.hammarwijkmark@msb.se

Workshopen arrangerades inom MSB och Vinnovas gemensamma projekt Early Responders Innovation Area www.msb.se/eria i samarbete med projektet Distribuerad ledningsträning, finansierat av EU:s fond för inre säkerhet, ISF.

Publicerad: 2018-12-03 kl. 12:59
Kontakt:
Cecilia Hammar Wijkmark Cecilia.HammarWijkmark@msb.se
Nytt Samverkan & ledning