Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vill du vara med och utveckla projekt ERIAs verklighetslabb?

Tipsa om artikeln
Sedan hösten 2017 driver MSB med stöd av Vinnova ett projekt för att förverkliga ett verklighetslabb inom MSB:s utbildningsverksamhet. Målet är att skapa möjligheter för innovatörer, utvecklare, forskare och offentliga aktörer att på ett säkert, strukturerat och ändamålsenligt sätt använda sig av MSB:s infrastruktur och utbildningar för att gemensamt pröva, testa och validera nya lösningar för framtidens krisberedskap.

Varför behövs detta?

Det finns ett behov av att stärka det svenska innovationssystemet för samhällsskydd och beredskap. Det finns också ett behov av att öka träffsäkerheten hos de lösningar som tas fram. Ett alltmer komplext samhälle ökar också kraven på att kunna pröva, testa och validera nya lösningar i mer komplexa miljöer – som bör vara så verklighetstrogna som möjligt. Samtidigt ligger det i sakens natur att undvika att skapa nya risker och osäkerheter vid genomförandet. En kombination av virtuella och verkliga miljöer med ett ensat och behovsprövat metodstöd är ett sätt att stärka systemet.


Vad är nytt och vad har vi gjort förut?

MSB:s utbildningsverksamhet har vid ett flertal tillfällen varit involverat i olika utvecklingssamarbeten, då framför allt kopplat till våra möjligheter till simulering av skadeplats på våra övningsfält. Det nya är dels sidan att vi nu tar fram ett koncept som tillförsäkrar att detta sker på ett strukturerat sätt och som genom att erbjuda rätt och anpassat stöd kan öka mervärdet både för dig som vill utveckla nya och bättre lösningar och för dig som har behov av dessa. Utöver detta så ska konceptet bygga på tillgång till tre olika dimensioner: Virtuell simulering, live simulering och stöd till genomförande av tester och försök i en skarp situation. Dessa tre dimensioner förenas av ett enhetligt metodstöd.

Publicerad: 2018-04-10 kl. 18:15
Kontakt:
Tanja Ståhle Tanja.Stahle@msb.se
Nytt Samverkan & ledning