Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nationell nivå

Tipsa om artikeln
Under 2016 pågår arbetet med att implementera Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Som ett led i införandet ger MSB stöd till centrala myndigheter att genomföra en utvecklingsprocess. Syftet är att dessa myndigheter ska kunna tillämpa grunderna vid arbete med samhällsstörningar.

Den femte träffen i nationella utvecklingsprocessen 

 

Träff 5 i nationella utvecklingsprocessen ägde rum den 14-15 december 2016. Temat var arbetssätt och avslutning av processen. Du kan läsa mer om träffen här.

 

De gemensamma grunderna innehåller sätt att tänka och sätt att arbeta på som ska öka förmågan att hantera samhällsstörningar. De ska ge vägledning till aktörer som har ett ansvar för eller kan bidra till att hantera samhällsstörningar.

Utvecklingsprocessen för de centrala myndigheterna stödjer myndigheterna med förhållningssätt, kunskap och verktyg för att kunna verka tillsammans utifrån en helhetssyn vid samhällsstörningar. Processen är ett stöd anpassat särskilt till centrala myndigheters samordning.

 

Hela utvecklingsprocessen, fem träffar: 

15-16 april            30 sep-1 okt         4-5 nov        10-11 feb      14-15 dec

Utgångspunkter   Förhållningssätt   Arbetssätt     Tillämpning     Uppföljning

 

De myndigheter som deltar i utvecklingsprocessen är:

  • Försvarsmakten
  • MSB
  • Polismyndigheten
  • PTS
  • SMHI
  • Socialstyrelsen
  • Svenska Kraftnät
  • Strålsäkerhetsmyndigheten
  • Trafikverket

Satsningen riktar sig framför allt till dessa myndigheter, övriga centrala myndigheter som har ett ansvar för krishantering blir också informerade om arbetet. Funktioner som är berörda är främst de som har strategisk eller beslutsfattande roll vid samhällsstörningar, och de som ansvarar för kriskommunikation.

Det är Samverkansområdet Skydd, undsättning och vård (SOSUV) tillsammans med Samverkansområdet Geografiskt områdesansvar (SOGO) och MSB som tagit initiativet till processen

Träff 1: material, presentationer och hemuppgift 

Träff 2: material, presentationer och hemuppgift

Träff 3: material, presentationer och hemuppgift

Träff 4: material, presentationer och hemuppgift

Läs också om utvecklingsprocesser på regional nivå (länk).

Bakgrund

MBS:s genomgång av utvärderingar av övningar och inträffade händelser från 2004-2011, visar på brister i hanteringen av samhällsstörningar. Sammantaget verkar aktörerna vara bra på att, var för sig, lösa sina uppgifter och att kommunicera med allmänheten. Det som brister är det aktörsgemensamma, därför implementeras nu de gemensamma grunderna.

Mer om implementeringen

Mer om gemensamma grunder för samverkan och ledning

Faktablad Koncept för nationell utvecklingsprocess (pdf) 

Publicerad: 2015-04-16 kl. 12:49 | Senast granskad:2015-05-08 kl. 12:44
Kontakt:
Lena Andersson Lena.Andersson@msb.se
Nytt Samverkan & ledning